Michelinkäk, slottsfest och skotska kullar i världens kanske lyxigaste ultramaraton

En man springer på ett berg

Att springa är gratis men att delta i Highland Kings Ultra kostar 170 000 kronor.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-07-29 13:58  |  Lästid: 2 minuter

Ultramaraton är i princip vad det låter som: ett lite mer extremt maratonlopp. För att klassas som ett ultramaraton måste loppet vara längre än 4,2 mil ,vilket är längden för ett vanligt maraton. Vanligtvis löper deltagarna i ett ultramaraton hela sträckan utan längre vilopauser, men inte under lyxiga Highland Kings.

Highland Kings är ett nytt, dyrt ultralopp som går av stapeln i slutet av april 2022. I fyra pass, under fyra dagar, kommer 40 deltagare att löpa 193 km genom den magnifika men krävande miljön på Skottlands västkust.

Foto: Getty

Men det är knappast bara stenhård löpning under dessa fyra dagar. Enligt arrangörerna kommer varje deltagare få ”löpa som en krigare men vila som en kung”. Och vila som kungar verkar det som att deltagarna kommer att få göra. I slutändan av varje distans kommer gästerna få vila upp sig på olika ”lyxiga boenden” och till sista distansen kommer deltagarna att skjutsas med båt.

Efter målgången väntar en galamiddag på ett slott med den gamla upptäcktsresaren Sir Ranulph Fiennes. På slottet kommer gästerna serveras mat tillagad av Michelinkockar och sen, förmodligen, säcka ihop av trötthet.

Sir Ranulph Fiennes ombord på Transglobe Expedition-båten 1982. The Transglobe Expedition var den första expeditionen som reste runt jorden ”vertikalt”, utan att flyga. Överl hav och land reste de från Greenwich till Sydpolen, upp till Nordpolen och sedan tillbaka till Greenwich. Foto: Getty

Men resan börjar egentligen långt tidigare än så. De 40 deltagarna kommer under de sju månader som leder upp till ultraloppet få personlig coachning av olika experter, däribland världsmästaren i ultra-löpning Jonathan Albon.

Allt detta kostar såklart, startavgiften ligger på 15 499 pund, vilket ungefär motsvarar 170 000 kr. Som jämförelse ligger startavgiften på nästa veckas fjällultramaraton i Ottsjö på 2500kr. Trots priset är inte Highland Kings världens dyraste maraton, den titeln innehas av World Marathon Challenge som kostar mellan 380 000 och 400 000 kr. Då ingår startavgift till sju maraton i sju länder samt resa och boende.

Läs mer om Highland Kings och (om du känner dig lyxigt hurtig) anmäl dig här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-07-29 16:03