Snart kan det vara olagligt att slänga ciggfimp och snus på marken

Fotbollstränaren Neil Lennon tar en snus och snus och cigaretter mot en vit bakgrund

Regeringen vill kriminalisera nedskräpning som att kasta en fimp, snusprilla eller tuggummi på marken.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-05-04 10:46  |  Lästid: < 1 minut

Snart kan farbror blå komma viftandes med en bot när du river ner en prilla från läppen på marken eller snärtar iväg din ciggfimp med fingrarna. Ja, i alla fall om regeringen får som de vill. Enligt Aftonbladet har regeringen lagt fram ett lagförslag där de vill kriminalisera nedskräpning.

Tanken med lagförslaget är att minska miljöpåverkan som den samlade mängden småskräp som ciggfimpar, snusprillor och tuggummi på marken innebär.

Lagrådet verkar dock vara tveksamma till förslaget – inte för att de köper den positiva inverkan mindre nedskräpning har på miljön och naturen, utan snarare för att de är realistiska. Enligt nyhetsbyrån Siren tror lagrådet inte att en småskräp-på-marken-lagstiftning skulle ge något resultat. ”Det får anses tveksamt om en ringa nedskräpningsförseelse är en så klandervärd handling att den förtjänar att kriminaliseras”, skriver de i ett yttrande.

Är en snus på marken tillräckligt klandervärt för att förtjäna att kriminaliseras? Tja, den som lever blir antagligen varse om det med tiden.

Den klassiska Celitc-spelaren, och numera tränaren, Neil Lennon fläker upp en snus under läppen. Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-05-04 10:46