Tipsen är hämtade ur Niklas Ekstedts nya kokbok Ekstedt – Hemma (Bookmark förlag).
1. Fixa glassen utan glassmaskin
Att göra din egen glass behöver inte vara svårt eller kräva en massa verktyg. Den här uppfriskande efterrätten slänger du snabbt ihop med bara en skål och mixer. Perfekt som ett lite nyttigare vardagsalternativ till köpeglassen. Mixa ihop en del frysta bär och en del crème fraîche. Smaka av med lite florsocker eller honung. Låt glassen stå i frysen i 30 minuter före servering. Prova gärna med olika bär för att hitta din perfekta smakkombination. Mina egna favoriter är blåbär och hallon.
2. Lyxa till det med emulsion
Ett snabbt sätt att lyxa till vardagsrätten är att tillföra lite extra smak och stil. Ge guldkant till middagen genom denna emulsion (en emulsion uppstår när man blandar två vätskor som egentligen inte vill blandas, exempelvis vatten och olja, reds anm.) Vid servering ser den både avancerad och imponerande ut men är egentligen väldigt enkelt att göra. Börja med att bryna 50 gram smör och blanda med 100 ml matolja. Koka ett ägg i 2 minuter. Gröp sedan ur ägget och mixa det slätt med ett knippe ramslök. Fortsätt mixa och tillsätt smör- och matoljeblandningen i en jämn stråle till en tjock kräm. Emulsionen kan smaksättas på olika sätt. Testa att byta ut ramslöken till en annan smaksättare som dragon eller att ersätta det brynta smöret med olivolja. Hitta din favorit genom att prova dig fram.
3. Blanchera med bakpulver
Grönt är skönt! Det gäller allt från broccoli och spenat till sparris och haricots verts. För att grönsakerna ska behålla sin gröna färg när de tillagas kan man blanchera dem med bakpulver. Koka grönsakerna i saltat vatten med en halv matsked bakpulver per liter vatten. Då ser du till att de inte tappar sin färg.
4. Investera i en salladsslunga
För att få dressingen att fästa bra på salladen är det viktigt att salladsbladen är torra. Vill du ta din sallad till en ny nivå är det därför klokt att skaffa sig en salladsslunga. Den tar inte mycket plats och är enkel att rengöra. Funkar också bra att använda till färska örter.
5. Smaksätt med kimchidressing
Koreansk kimchi är fermenterad kål smaksatt med chili. Den tar dock lång tid att göra – fermenteras och mognas under många dagar och veckor – men som tur är finns det att köpa färdigt i butik. Det är ett bra tillbehör som är bra att ha hemma och en fantastisk smaksättare. Ett gott tips är att göra en dressing av kimchi. Mixa kimchin slät med stavmixer och tillsätt någon matsked olivolja eller sesamolja. Dressingen passar perfekt till salladsblad eller lätt kokta grönsaker som sparris, sticklök och savojkål.
6. Sätt smak på vattnet
Smaksatt vatten till maten känns otroligt lyxigt och kräver inte speciellt mycket ansträngning. Lyxa till middagen genom att smaksätta vatten med olika frukter, vinäger och örter. Godast blir vattnet om det får dra i kylen i 1–2 timmar före servering. Då hinner det dra åt sig massor av smak och blir dessutom riktigt kallt. För att få ut ännu mer smak är det bra att till exempel skiva myntan tunt, mosa blåbären lite eller krossa citrongräset. Det vanligaste är att man smaksätter sitt vatten med citron, men testa dig gärna fram med andra smaker för att hitta just din favorit. Här är några kombinationer jag brukar smaksätta mitt vatten med:
1. Mynta, lime och äppelcidervinäger
2. Korngryn (när kornen kokas och vattnet kyls ner och smaksätts med citrusfrukt eller vinäger kallas det för barley water, som är mycket populärt i England)
3. Blåbär och kardemumma
4. Citrongräs, gurka, citron
5. Granskott
7. Håll koll på resterna
Spara de kanter och snuttar du inte använder i en låda i kylen. När lådan börjar bli full kan du till exempel laga fried rice på resterna. Se också till att regelbundet gå igenom din kyl så att inga hela grönsaker glöms bort. Vill du nyttja ännu mer av dina råvaror är ett tips att förvara ytterligare en låda i frysen för de delar som du inte vill äta men som ändå bär på massor av smak. Släng ner rotfruktsskal, lökändar, parmesanskalkar och liknande i lådan. Dessa kan sedan användas för att koka en mustig grytbas eller buljong.
8. Håll färgen med askorbinsyra
För att behålla färgen på skalad frukt är det vanligt att använda saften från citrusfrukt. Om du inte har citrus hemma kan det ersättas med lite askorbinsyra, vilket är enkelt att förvara och ger samma effekt. Pudra lite på fruktens yta eller blanda pulvret med kallt vatten och doppa frukten för att förhindra bruna fläckar.
9. Byt till gjutjärnspanna
Vissa upplever gjutjärnspannan som tung och otymplig. Frågar du mig är det den bästa stekpanna du kan ha i ditt kök. Den tål höga temperaturer och håller värmen bra även om du fyller upp pannan med mycket råvaror. Dessutom håller den i evigheter om du tar hand om den på rätt sätt. Diska den när den fortfarande är varm med enbart hett vatten, torka och smörj in med vegetabiliskt fett. Några gånger om året är det bra att djuprengöra den genom att skrubba den med salt.