Hoppa till innehåll

De här snussorterna är Sveriges populäraste

Svenskarnas favoritsnus
Joakim Almén

Tobaksfritt snus fortsätter sin uppåtstigande försäljningskurva, men än så länge toppar en tobaksbaserad prilla popularitetslistan.

Lilla julafton är här för dig som älskar statistik och snus. Varje år presenterar e-handelsföretaget Snusbolaget, Sveriges största snusåterförsäljare, Snusrapporten – en rapport som tar trender inom snus och försäljningsstatistik på största möjliga allvar.

Det bästa med rapporten är, precis som alla år, att vi får veta vilken snussort som är populärast i världens främsta snusland.

Lundgrens Skåne Stark nådde inte topp tio i år heller, vilket gör att alla som snusar den mycket trevliga snussorten kan fortsätta identifiera sig som indiesnusare. I toppen finner vi istället precis som förra året One Blå White Portion tätt följd av Knox White Portion, som under flera år kunde titulera sig som Sveriges populäraste snussort.

På tredjeplats hamnar Velo Ice Cool Mint Strong och frågan är om inte nästa års snusrapport toppas av smaksatta nikotinpåsar. De senaste årens trend fortsätter nämligen att hålla sig: tobaksfria nikotinpåsar med smak går som tåget. Tillväxten under 2022 var hela 49 procent. Det allra populäraste snusmärket är numer tobaksfria snusdominanten Velo som har gått om Knox som Sveriges mest sålda snusmärke.

Bland smakerna är det mintsmaken som blåser banan av alla andra smaker – hela 43 procent av alla köp av tobaksfria snusdosor med nikotin smakar mint. Folk verkar uppenbarligen inte ha något problem med att det känns som att tandköttet ska brinna upp. De i regel lite mindre tandköttsbrinnande fruktsmakerna placerar sig som tvåa. 

Var snusar man mest då? Enligt onlinejätten Snusbolagets köpdata köps flest snusdosor per capita i Gävleborg, Dalarna och Jämtlands län. Typiska hockeylän och alltså ingen större skräll. 

Så snusade svenskarna 2022:

Mest sålda snussorterna

Placering 2021 inom parentes.

 1. (1) One Blå White Portion
 2. (2) Knox White Portion
 3. (5) Velo Ice Cool Mint Strong                                               
 4. (3) XR Göteborgs Rapé Slim White Portionssnus    
 5. (7) One Vit White Portion       
 6. (6) Lundgrens Skåne Vit Portion
 7. (4) Kaliber Vit Portion
 8. (9) XR General Strong Slim White  
 9. (19) Velo Easy Mint Mini                                        
 10. (11) XR General Slim White Portionssnus                                          

Mest sålda snusvarumärken

 1. (2) Velo                             
 2. (2) Knox                               
 3. (5) XR                                 
 4. (5) Lundgrens                               
 5. (4) One                   
 6. (6) LD                                
 7. (7) Zyn                                  
 8. (8) Kaliber                         
 9. (12) Kapten                           
 10. (11) Kronan                   

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.