Snus har blivit en skållhet nyhetspotatis i Sveriges största tidningar de senaste dygnen. Anledningen är att EU vill chockhöja (har prefixet ”chock” någonsin varit mer berättigat?) på det svenska nationalberusningsmedlet snus.
Det var Aftonbladet som först med att rapportera om EU-kommissionens förslag. Ett förslag som ännu inte är offentliggjort och kommunicerat av EU själva.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) var snabb att ta ställning för det svenska snuset på Twitter, genom att beskriva förslaget som orimligt och att regeringen är emot förslaget.
Efter att flera uppgifter florerat om exakt hur högt skattehöjningsförslaget egentligen är (det framkom relativt tidigt att traditionellt snus inte omfattas av förslaget) verkar det nu råda konsensus.
Förslaget innefattar en punktskatt på alternativa nikotinprodukter på 1 460 kronor per kilogram. Jämfört med den skatt Sverige idag har på dessa produkter motsvarar det en ökning med 730 procent.
För en populär dosa med tobaksfritt – så kallat vitt – snus som exempelvis VELO skulle det innebära en rejäl höjning av priset per dosa. En dosa VELO kostar idag kring 45 kronor och har en skattesats på 2,80 kronor. Om EU-kommisionens förslag går igenom skulle en dosa beskattas med 20,44 kronor och en dosa skulle landa på omkring 68 kronor, skriver Snusbolaget.se. Ett pris per dosa på samma nivå som för priset av ett paket cigaretter.
Från snusåterförsäljarnas håll är man, inte helt otippat, rejält irriterade.
”Sverige har överlägset lägst andel rökare per capita i EU, cirka sex procent av den svenska befolkningen är dagligrökare. Vilket kan jämföras med ett EU-snitt om cirka 25 procent. Det beror förmodligen dels på tillgången till alternativa nikotinprodukter, dels på att beskattningen i Sverige uppmuntrar rökare att välja andra tobaks- och nikotinprodukter än cigaretter. En sådan här prisökning skulle hota att rasera delar av denna fantastiska framgång”, säger Markus Lindblad, kommunikationsansvarig på Snusbolaget.se, Sveriges största digitala återförsäljare av snus och nikotinportioner.
Skulle ett sådant förslag röstas igenom i EU skulle punktskatten bli en minimiskatt som alla EU:s medlemsstater tvingas efterfölja. Vilket i sin tur skulle ha stor effekt på folkhälsan i Europa.
”En EU-politik som tar hänsyn till skademinimering bidrar till att rädda liv i hela Europa. Varje år skulle 210 000 liv räddas genom att en övergång från cigaretter till mindre skadliga produkter uppmuntras. Beskattning är ett av EU:s mest kraftfulla verktyg och med en så här hög beskattning av nikotinportioner skulle EU sätta krokben på sig själva i jakten på en tobaksfri generation, säger Markus Lindblad och hänvisar till en rapport från Lakeville som undersökt hur en tillåtande alternativ nikotinmarknad kan ha en positiv effekt på folkhälsan.