Hoppa till innehåll

Snyggt och smart på liten yta – 4 compact living-lägenheter att inspireras av

Mikaela Råberg

Att bo litet har visserligen sina begräsningar, men har du koll på hur du inreder smart kan resultatet bli hur bra – och snyggt – som helst.

Har du svårt att få plats med dina prylar? Låt dig inspireras av de här compact living-favoriterna från Hemnet.

1. Vackert 40-tal möter moderna snitt

I hjärtat av Gärdet, på Furusundsgatan 8, Stockholm, ligger den här tjusiga enrummaren på 31 kvadratmeter. Den tidsenliga charmen från 1940, då huset byggdes, samspelar med moderna snitt och material.

Fiskbensparkett går genom större delen av lägenheten och bredvid det stora fönstret i allrummet leder en dörr ut till en solig balkong. Köket erbjuder – precis som hallen – bra förvaringsmöjligheter och kan skärmas av med en vacker skjutdörr med spegelglas.

02. furusundsgatan
07. furusundsgatan
01. furusundsgatan
05. furusundsgatan
06. furusundsgatan
16. furusundsgatan

Foto: Marcus Stork/Storkholm Photography Styling: Rydströmskan för Bo Sthlm Fastighetsmäklare                   

2. Originaldetaljer och stilren sovrumsdel

Den här rymliga ettan på Stagneliusvägen 42, Stockholm är varsamt renoverad och ljus. Vitmålade väggar matchas fint med vitsåpade furutiljor, som är genomgående för alla 43 kvadratmeter, förutom badrummet vars golv består av en svart våtrumsmatta.

Vardagsrummet rymmer både en sällskapsdel – och matbord om så önskas – och man har delat av med en trendig glasvägg för att skapa ett separat sovrum. Glasväggarna är ljudisolerade och har svartspröjsade träpartier och en skjutdörr.

01. Stagneliusvagen
03. Stagneliusvagen
04. Stagneliusvagen
06. Stagneliusvagen
10. Stagneliusvagen
11. Stagneliusvagen

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Skandiamäklarna

3. Fönstervalv och generös takhöjd

Enrummaren på Aschebergsgatan 29, Göteborg, har nyttjat ytan väl. Trots att lägenheten endast mäter 27 kvadratmeter känns den rymlig – mycket tack vare den generösa takhöjden på 3,45 meter.

Ett vackert fönstervalv, ljusa väggar och golv bidrar också till det luftiga intrycket och i allrummet hittar du ett platsbyggt loft, perfekt för 140-sängen.

Badrummet är kanske inte i det största laget, men tvättfrågan har man löst genom att placera både tvättmaskin och torktumlare i ett skåp i köket.

01. aschebergsgatan
03. aschebergsgatan
04. aschebergsgatan
06. aschebergsgatan
07. aschebergsgatan
12. aschebergsgatan

Foto: Husfoto för Skandiamäklarna

4. Nyproduktion med tidlös charm

Danska vägen 71B, Göteborg, hittar du den här fräscha 1,5:aren högst upp i huset.

Den nyproducerade vindslägenheten är modern rakt igenom, men med en charm som du bara hittar i en vindsvåning. Högt i tak, synliga bjälkar i vitt och sneda takfönster gör den enkel att inreda oavsett stil. Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum gör att bostaden känns större än sina 28 kvadratmeter.

Bakom badrumsdelen finns en solvalkov med snedfönster och via en stege når du ett sovloft med plats för en 160-säng och lite förvaring – allt under ett mysigt snedtak.

02. lunden
06. lunden
08. lunden
09. lunden
10. lunden
12. lunden

Foto: Malin Timfjord Fotoleverantör: Esoft Systems Styling: Homestyle Göteborg för Fastighetsbyrån

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.