Hoppa till innehåll

Socialstyrelsens nya alkoholråd gör väldigt många till riskbrukare

Fyra små öl.
Joakim Almén

Sörplar du i dig fyra små starköl under en och samma kväll mer än en gång per månad har du ett riskbruk, menar Socialstyrelsen i sin nya alkoholrekommendation.

Här kommer en riktigt tråkig nyhet för alla aw-dyrkare: Dricker du fyra standardglas*, vilket motsvarar fyra små starköl, under ett och samma tillfälle en gång i månaden, eller tio standardglas på en vecka, är du i ett riskbruk.

Det menar iallafall Socialstyrelsen i sin nya alkoholrekommendation till hälso- och sjukvården. Rekommendationerna gäller för båda könen och för män är det en skarp skärpning av den gamla rekommendationen. En skärpning på fem enheter per vecka och en enhet per kväll. För kvinnor ligger den kvar på samma nivå som tidigare.

Beklagliga nyheter för alla aw-lovers och helgdrickare då det oftast slinker ner en och annan enhet vid samma tillfälle. Anledningen till skärpningen av rekommendationerna för män är att forskning visar att de löper större risk än man tidigare trott att drabbas av alkoholrelaterade skador.

”Den visar att, förutom risken för beroende och skador på hjärna och lever, så finns det också en ökad risk för cancer som är bättre kartlagd nu än vad den varit tidigare”, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen till TT.

Att gränserna varit olika för män och kvinnor i tidigare rekommendationer beror enligt Lindén på att kvinnor har en högre alkoholkoncentration i blodet än män vid samma konsumtion.

Rekommendationerna är en del av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälsosamma levnadsvanor och ska fungera som vägledning inom hälso- och sjukvården. Men privatpersoner bör beakta sin samlade risk av olika faktorer, där alkohol är en del, enligt Thomas Lindén.

Troligtvis får alkoholrekommendationen inga större konsekvenser mer än att den satta gränsen för riskbruk gör att väldigt många av oss kan klassas som riskbrukare. Fortsätt leva ditt liv som vanligt, och drick ansvarsfullt.

*Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

LÄS OCKSÅ: Mansbarnet: Socialstyrelsen bör söka vård

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.