Hoppa till innehåll

Det här händer med din kropp om du slutar dricka alkohol i 30 dagar

Don Draper i Mad Men sitter vid en bardisk
Markus Aamisepp

Är ”Dry January” något att ha?

Nu när vi vänt blad i kalendariet och det nya året anlänt tillhör det inte ovanligheten att vissa väljer att göra en så kallad ”dry january” – alltså en första månad på året utan alkohol. Detta fenomen brukar korrelera med nyårslöftet att tampas med tunga hantlar på gymmet varje vardagsmorgon i ett försök att konvertera din kropp till något som kan liknas vid en grekisk Gud lagom till sommaren. En förbindelse som ofta lider nederlag när du inser hur nice det egentligen är att sova ut och hur onice det är med träningsvärk.

Råkar du vara så pass hängiven att du håller ut hela januari utan att förtära en enda rusdryck är du säkert mest stolt över din tidigare dolda disciplin som plötsligt visar sig för världen. För att sedan månaden efter återgå till ett mer alkoholliberalt krökande resten av året.

Men vad är det som egentligen händer om du under en månads tid släpper samtliga alkoholhaltiga drycker? Och ännu viktigare – är det värt det?

Jon Hamm som Don Draper i tv-serien Mad Men.
Don Draper från tv-serien Mad Men hade antagligen mått bra av att avstå från rusdrycker i en månad.

Svaret är helt enkelt att det beror på hur mycket du vanligtvis dricker. Är du en sund konsument av rusdrycker (vilket i genomsnitt är en enhet per dag för kvinnor och två enheter för män) kommer det inte att hända särskilt mycket. Faktum är att det till och med kan innebära negativa konsekvenser för ditt välmående då måttligt drickande kan gå hand i hand med din vardagliga sociala dynamik och stresshantering, skriver Healthline. Det innebär alltså att det händer så pass lite i kroppen av en paus för en sund alkoholkonsument att skippande av kvällsvinet framför tv:n kanske bara gör dig ledsen (därav en negativ konsekvens).

Men lever du ett studentikost liv, går på allt för många AW:s, åtminstone i icke-covidtider, eller pimplar osunda mängder whiskeypinnar på kvällskvisten är avbrottet inget annat än sunt. Människor som krökar mycket kan av en månads paus känna sig klarare i huvudet, sova bättre, gå ned i vikt och uppleva en slags detox-känsla av att ha uppnått ett mål, skriver Healthline.

Drunk Spring Break GIF - Find & Share on GIPHY
Om du super alldeles för mycket räcker dock inte bara en månad för att få schack på kroppen.

Även din kroppshydda mår bättre av att ta en paus från alkoholen. Ett avbrott innebär bland annat att din lever, som annars är i full fart att bryta ned berusningsmedel, kan fokusera på att bryta ned andra gifter. Du löper även mindre risk att drabbas av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar då långvarigt drickande späder på risken av sjukdomarna.

Men att ta en månads paus för att sedan återgå till ständigt krökande är en dålig idé. Det menar i alla fall patologi- och medicinprofessorn Amitava Dasgupta vid McGovern Medical School i Houston i USA:

– Du får flest fördelar av alkohol om du dricker det i måttliga mängder. Att enbart ta en paus i en månad för att sedan gå tillbaka till att dricka i överskott är en dålig idé. Om du dricker mycket är det bättre att dra ned på ditt alkoholintag, säger professorn till Healthline.

Har du dock svårt att se dig själv enbart dricka en eller två enhet per dag rekommenderar professorn att ta en längre paus.

– Att ta ett avbrott i 90 dagar kommer att ge dig fler fördelar. Det kommer att ge mer tid för hjärtat och levern att läka, säger hon.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.