Kanske dricker du ett glas vin varje dag – kanske dricker du alldeles för mycket de få gånger du väl gör det.
Att veta när ens alkoholkonsumtion blivit ohälsosam kan vara svårt. Dessutom är det vanligt att förneka problemen när de väl uppstår. När man talar om riskbruk är en konsumtion över 9 standardglas per vecka en förhöjd risk för kvinnor. För män ligger den siffran på över 14 standardglas per vecka.
Dock påverkas alla olika av att dricka och det är därför viktigt att inte jämföra sig med hur andra gör. Men det finns varningssignaler.
Nedanstående punkter är tydliga indikationer på att du kanske håller på att utveckla en skadlig relation till alkohol.
1. Du tänker mycket på alkohol
Du tänker allt mer på alkohol, både hemma och på jobbet. Du upplever också ett starkare sug och kan verkligen se fram emot nästa tillfälle då du ska dricka – och du hittar gärna anledningar för att göra det också.
2. Du dricker mer (och under längre tid)
Ofta är din plan att bara dricka några öl innan du åker hem. Istället dricker du mer än du räknat med och stannar också ute längre.
3. Du tål det bättre
Förr räckte det kanske med en enda drink för att bli lite salongsberusad. Nu krävs det allt större mängder innan du blir påverkad av alkoholen.
4. Du dricker för att må bra
Kanske känner du dig ledsen, arg eller deprimerad. Men du mår betydligt bättre när du dricker dig lite berusad.
5. Du dricker ensam, ibland i smyg
Att ha sällskap på krogen är inget måste. Tvärtom dricker du gärna ensam, men du vill helst inte berätta det för personer i din närhet.
6. Du förlorar kontrollen
Vad hände egentligen igår? Minnesluckor, eller blackouts, är ett tecken på att hjärnan tagit skada av alkoholen. Det är inte ovanligt att du glömmer saker du sagt eller gjort kvällen innan.
7. Du dricker när du är bakfull
Dagen efter en blöt utekväll vill du ändå dricka igen och kanske ta en återställare för att mota bort bakfyllan.
8. Du mår dåligt när du inte dricker
Om du inte druckit alkohol under en period så kan du uppleva abstinensbesvär som exempelvis illamående, svettningar, ångest och sömnproblem.
9. Det påverkar dig negativt – ändå kan du inte sluta
Ibland kan du inte klara av vardagen med jobb eller skola på grund av att du druckit för mycket. En del av dig är kanske medveten om att din ökade alkoholkonsumtion faktiskt får dig att må dåligt. Trots det fortsätter du att dricka.
Hit kan du vända dig för att få hjälp
Känner du igen dig i många punkter? På Vårdguidens hemsida finns information om olika behandlingar vid alkoholproblematik – och var du kan vända dig om du bara vill prata med någon.
Källa: Vårdguiden