Annons
Annons

Läs också: 11 solbrännor som orsakar fantomsmärtor.

En härlig dag på stranden – och så kommer den vidriga baksmällan dagen efter, i form av en helvetiskt brännande torr och röd hy. Känner du igen dig? I juni och juli varje år svämmar internet över av bilder, artiklar och tweets om solbränna. Men en del använder sin solbränna av estetiska skäl. I år har en del – men tack och lov, inte supermånga – bilder dykt upp på Instagram och Twitter under hashtagen #sunburnart, där personer med hjälp av till exempel solkräm gjort coola (och ibland inte) solbrännemönster på huden.

Annons

 

solbranna-konst-farligt-hudcancer

Men det är inte smart att ge sig själv en kraftig röd solbränna, oavsett om den är vacker eller inte.

Amerikanska organisationen Skin Cancer Foundation har gått ut med ett skarpt uttalande:

”Vi råder allmänheten starkt att undvika solbränna till varje pris. En solbränna är inte bara smärtsam – den är farlig, och den ger konsekvenser. Solbränna ger DNA-skador på huden, påskyndar hudens åldrande och ger ökad risk för hudcancer resten av livet. Faktum är att fem kraftiga solbrännor eller mer när du är ung ökar risken för hudcancer med 80 procent resten av livet. I genomsnitt dubblas risken för hudcancer för en person som haft mer än fem kraftiga solbrännor.”

Forskaren Johan Hansson på Karolinska institutet kommenterade förra året risken med att utsätta sig för solen.

– När jag ser en person som har en kraftig solbränna i ett uppenbart kosmetiskt syfte, då ser jag en person som utsätter sig för en stor hälsorisk. Jag har väldigt svårt att se något vackert i det, säger Johan Hansson.

Just svenskar har ett skönhetsideal som är extra fokuserat på solbränna, och fenomenet har blivit värre de senaste decennierna eftersom vi reser mer utomlands.

Det är viktigt att hålla koll på misstänkta födelsemärken och be en läkare undersöka dem. Men alla gör inte det, och ensamstående män är en särskilt utsatt grupp.

Vi vill inte låta som några tråkiga moralister – men du, det är sjyst om ditt semesterjag tänker på ditt framtida jag. Cancer är inte roligt.

 

Fotnot: På svenska skiljer man inte mellan solbränna (att bara bli lite brun, engelskans tan) och kraftig, röd solbränna (sunburn). I artikeln syftas på just kraftiga solbrännor.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Modechefen tipsar: så bär du skjortan rätt i sommar

Nicolas Cage som alla karaktärer i Game of Thrones är en bisarr syn

11 solbrännor som orsakar fantomsmärtor

Annons

Dela (8)
Tweeta

Annons


Laddar