Sopköket lanserar glass gjord på matsvinn

Sommarens kanske bästa anledning till att inte slänga sin lite övermogna frukt? Sopköket och Mathem gör nu gemensam sak med satsningen Svalkande svinn. En limiterad serie glassar, till stor del gjord på mat som annars skulle ha slängts.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-06-28 11:24  |  Lästid: < 1 minuter

Det svenska matsvinnet består övervägande av mejeriprodukter, bröd samt frukt och grönsaker. I ett pressmeddelande berättar Mathem och Sopköket att man med utgångspunkt från dessa tre produktområden har tagit fram tre recept som inspirerar till att ta tillvara på all mat så långt det är möjligt. Bland recepten sticker särskilt chimichurri nice cream ut lite extra. Perfekt om man har en lite väl mogen banan eller en något för mjuk avokado över.

Glassarna finns även att köpa som limited edition hos Sopköket, då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem. Glassarna säljs med start den 22 juni fram tills lagret tar slut.

CHIMICHURRI NICE CREAM

Ingredienser:

1 avokado

2 citroner

1 lime

300 g banan

65 gram bladspenat

12 gram persilja

6 gram mynta

3 gram koriander

15 gram jalapeno

1,5 msk flytande honung

1 krm flingsalt

Gör så här:

1. Skala och skiva banan och avokado och lägg in i frysen i minst 3 timmar. 

2. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det varma vattnet över spenaten. Spola sedan spenaten kall (detta gör du för att få fram klorofyllen och en mer intensiv grön färg).

3. Lägg banan, avokado, spenat, citronsaft, limesaft, färska örter, hackad jalapeño, honung och flingsalt i en blender eller matberedare. Mixa till en slät smoothiekonsistens. 

4. Häll upp smeten i en frysbar låda med lock eller plasta väl. Frys i minst 3-4 timmar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-28 11:30