Hoppa till innehåll

Så blandar du öldrinken som smakar isglass – Emil Årengs bästa drinkrecept

Två fruktiga drinkar med öl och ölen Suri-namnam.

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng blandar drinkar på svenska råvaror. I Veckans avsnitt av ”Café Åreng” mixas det två fruktiga drinkar med öl från Bryggverket.

Emil Åreng och Cafés drinkiga Youtube-kanal Café Åreng rullar vidare. Förra torsdagen kom inget avsnitt (vi beklagar) som brukligt, då kameramannen Robert spelade golf på Bro Hof. Men nu är en nygolfad Robert tillbaka bakom kameran och i veckans avsnitt får Emil Åreng besök av Patrik Hellström från Bryggverket för att blanda drinkar – med öl.

Hela avsnittet finns att se på Youtube här.

Och det är två glassiga öldrinkar som blandas. Den första drinken duon mixar kan bäst beskrivas som en syrligare, svensk variant av en Whisky Sour. Som toppas med en NEIPA från Bryggverket. En drink som, enligt Hellström från Bryggverket, påminner om den gamla isglassen X-19. (Vid närmre efterforskningar i GB Glaces arkiv verkar det, enligt internet, enbart funnits en X-15-, X-17- och en X-21-glass, men strunt i det.)

Och vi börjar där. Drinken X-19 kan också frysas in och käkas som en rivig isglass.

Drinkrecept: Öldrinken X-19

Recept för 1 drink, du behöver:

40 ml Blind Seal Rye Whiskey
20 ml Honungsvatten (60 % honung 40 % vatten)
40 ml Äppelsyra från Sandbergs Drink Lab
60 ml Stoorn dubbel-NEIPA från Bryggverket

Så gör du:

Blanda whisky, honungsvatten och äppelsyra i en shaker med is och skaka. Häll upp i ett glas och toppa med ölen och rör om. Spraya med havtorn eller citronzest.


Den andra drinken som herrarna Åreng och Hellström blandar i avsnittet är en fruktig jordgubbs- och päronhistoria som får en syrlig karaktär med Bryggverket och Poppels öl Surinam-nam med smak av blodapelsin och persika.

Drinkrecept: Öldrinken Suri-yumyum

Recept för 1 drink, du behöver:

40 ml Boge Bränneri Päron
30 ml Jordgubbssocker*
1 ägg
70 ml Surinam-nam från Bryggverket

*Färska jordgubbar ska ligga och kalldra i ett sockerlag till de släpper all färg. Går även bra att mixa därefter för att få ut ännu mer smaker. 

Så gör du:

Blanda päronspriten, jordgubbssockret och ett helt ägg i en shaker och skaka. Det ska smaka som ”stökig jordgubbsglass”. Släng i is i shakern och skaka upp. Häll upp ölen i ett glas och därefter drycken från shakern.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.