Hoppa till innehåll

Sovjetiska Sagan om ringen är allt som Peter Jacksons version inte är

Stillbild från Ryska sagan om ringen-filmatiseringen. På bilden syns fyra hober äta vid ett bord
Robin Åberg

Årets bästa påskägg kom från ett minst sagt oväntat håll, närmare bestämt den ryska tv-kanalen 5TV som chockade världen när de laddade up hela den sovjetiska filmatiseringen av Sagan om ringen.

Filmen som går under namnet Khraniteli sändes på Leningrad Television under Sovjetunionens sista skälvande andetag 1991 och bjuder på många minst sagt intressanta inslag som gör det svårt att tro att det bara skiljer tio år mellan Khraniteli och Peter Jacksons filmatisering.

Den rangliga teaterdekoren, Gustav Vasa-frisyrerna och green screen-debaclet ser snarare ut att härstamma från ett teaterkollektiv i 60-talets Moskva som fått i uppdrag att göra en fantasyfilm med en budget på fem rubel. Eller vad sägs om den bedårande Sovjetiska Gandalf?

Gandalf (the Red) och Bilbo håller hov. Foto: Youtube

Rasputins psykedeliska mardröm, som man även skulle kunna kalla filmen, var helt och hållet bortglömd fram tills att Leningrad Televisions efterföljare 5TV laddade upp filmens två delar på Youtube och den har redan över en miljon visningar.

Även om Khraniteli inte kan stoltsera med samma animationer, fyrverkerier och action som i versionen från 2001 har den framförallt en sak Jacksons film inte har: den långdragne trollkarlen Tom Bombadill och hans andra hälft. Under en makalös scen där hoberna blir bjudna på gästabud i Bombadills hus ställs specialeffekterna på sin spets.

Frodo och gänget på middag hos Tom Bombadill. Foto: Youtube

Filmens två delar finns här och här. För den som inte kan sin ryska går det att få autogenererad svensk text som är helt värdelös men med lite fantasi och förkunskap är det enkelt (nåja) att hänga med.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.