”Världens bästa band genom tiderna” och ständigt aktuella The Beatles är återigen på tapeten. Denna gång har Sagan om ringen-regissören Peter Jackson grävt bland åtskilliga filmrullar i Apple Corps arkiv i London och satt ihop en mastig dokumentärserie.
The Beatles: Get Back baseras på inspelat material från dokumentären The Beatles: Let It Be som släpptes 1970 – samma år som McCartney, Starr, Lennon och Harrison släppte sitt sista album med samma titel, Let It Be.
Regissören Michael Lindsay-Hoggs dokumentärgäng hängde som en fluga på väggen under den drygt tre veckor långa studioinspelningen av Let It Be (eller ”Get Back sessions” som det ofta refereras till) i januari 1969.
Resultatet blev en 80 minuter lång dokumentärfilm, med över 60 timmar filmat material och 150 timmar ljuddito som aldrig visades och som Apple Corps ruvat på fram till nu.
Den Ocarsbelönade nyzeeländaren Peter Jackson har doppat sin yviga kalufs i denna popkulturskattkista och återvänt till torra land med en nästan åtta timmar lång dokumentärserie som har premiär torsdag 25 november på Disney+.
När Peter Jackson släppte sin senaste film, WW1-dokumentären (i färg!) They Shall Not Grow Old, fick filmen rättmätigt mycket uppmärksamhet för de unika bilderna. Med hjälp av modern produktionsteknik lyckades Jacksons gäng ge de idag över 100 år gamla bilderna ett nutida skimmer med verklighetstrogna färger. Resultatet var och är häpnadsväckande.
Nu har Beatles-fanet Jackson gett de över 50 år gamla bilderna från ”Get Back sessions” samma behandling, och av den 100 minuter långa ”best of”-liknande materialet från dokumentärserien Café har tagit del av är resultatet för att tala klarspråk golvande.
Den krispiga bilden och de livfulla färgerna (Ringo Starrs röda skinn-trenchcoat från takspelningen på Apple Corps är stilmumma) förhöjer känslan av den unika inblicken att faktiskt vara på plats med världens största band när Lennon och Macca hamrar fram klassiker som Get Back och Let It Be i den ruffiga studion.
– Jag tror inte att det finns någon annan treveckorsperiod i Beatles historia som var mer produktiv eller frenetisk. Snarare än att betrakta det som en miserabel uppbrottsfilm så skildrar materialet ett band som står på höjden av sin kreativa förmåga, sa Peter Jackson när han nyligen mötte världspressen i samband med lanseringen av filmen, enligt DN.
Färgrestaurering och HD-ready-utbytande blickar mellan Paul och John i all ära – mest av allt slås du som tittare av ljudmixen. För att återvända till den där takspelningen så är det förbluffande hur fa-an det är möjligt att ljudet låter så bra (Paul McCartneys mullrande bas!) som det gör – det är trots allt över 50 år sedan ljudet fångades på band, och från repen i studion är allt dessutom inspelat i mono.
Anledningen stavas modern AI-ljudteknik, vilket Jackson delvis använt för att få allt att låta bättre – men också för att avslöja tidigare hemliga samtal mellan bandmedlemmarna.
Under inspelningen av Michael Lindsay-Hoggs Let It Be-dokumentär pågick en katt-och-råtta-lek mellan bandet och regissören, där Lindsay-Hogg plockade fram det gamla smygfilmstricket för att fånga så autentiska samtal bandmedlemmarna mellan som möjligt. Han riggade bland annat upp dolda mikrofoner och tejpade för den röda lampan som signalerar att inspelning pågår på kamerorna i sina desperata försök.
Bandmedlemmarna själva försökte jävlas så mycket som möjligt med Let It Be-regissören genom att slå an ackord på sina gitarrer samtidigt som de pratade – fullt medvetna om att det skulle bli svårt att höra konversationen om gitarrförstärkarna överröstade snacket.
I en Youtube-intervju med Collider förklarar Peter Jackson att han och hans team i Nya Zeeland med hjälp av maskininlärning kunnat ta ut det enkelspåriga ljudet och höja och sänka enskilda instrument och röster, som om ljudet faktiskt spelats in på fler spår.
– När man är medveten om att det är en kamera som filmar så börjar vi alla uppträda på olika sätt. Så det blev en kamp mellan honom och bandet. Han försökte smygfilma dem och bandet försökte att ha privata samtal bakom ljudväggar av gitarrer. Men med modern teknik har vi kunnat plocka bort gitarrljudet för att lyfta fram vad de säger. Det är lite styggt, säger Peter Jackson till DN.
– Hjärtat och motorn i filmen är ju Beatles-medlemmarnas egna samtal. Så min uppgift var att komma över så mycket dialog som möjligt med hjälp av modern AI-teknik, fortsätter han.
Peter Jacksons dokumentärserie The Beatles: Get Back består av tre (långa) delar och har premiär på Disney+ torsdag 25 november.