Spana in naturfräcka inspelningsplatserna från nya Sagan om Ringen-serien

Sagan om Ringen: Maktens ringar och inspelningsplatser i Nya Zeeland.

Nya Zeeland är ett vackert land som fastnat på filmduken i många storfilmer. Prime Video-serien ”Maktens ringar” tar oss återigen tillbaka till landet med den häpnadsväckande naturen. Vi har kollat in inspelningsplatserna.

Helle Kikerpuu | Foto: Prime Video & Getty Images  |  Publicerad 2022-09-06 15:46  |  Lästid: 5 minuter

Peter Jacksons Sagan om Ringen-trilogi gav en katapulteffekt för turistnäringen i Nya Zeeland. De som inte redan hade koll på landets skönhet fick veta det genom fantastiska scener från filmerna. Även Amazon valde att spela in stora delar av den första säsongen av Sagan om Ringen-serien Maktens ringar i Nya Zeeland. Totalt använde produktionen 38 olika inspelningsplatser, varav 15 i Auckland. Här är några av platserna de filmat på i den extremt påkostade fantasyserien.

Haurakibukten

Utanför huvudstaden Auckland ligger en bukt med turkost vatten och vackra öar som du enkelt når med färja från staden. Vad sägs om en båttur till vulkanön Rangitoto, vinprovning på Waiheke Island eller så passar du på och tar båten till halvön Coromandel – där det finns fler inspelningsplatser.

En dagsutflykt från Auckland tar dig ut i Haurakibukten och vulkanön Rangitoto. Foto: Getty Images

Coromandel

Upptäck Coromandels vackra kust! Foto: Getty Images

Halvön som sticker ut på Nordöns östkust är kantad av stränder, små byar och dramatiska klippor. Här har det spelats in fler kända filmer – kanske känner du igen ikoniska Cathedral Cove från början av filmen The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

Bo kan du göra i den lilla staden Whitianga och därifrån göra dagsutflykter till bland annat till närliggande Hahei. Där kan du bada på den långa vita stranden mellan turistiga Cathedral Cove och utsiktsplatsen Te Pare point. Passa också på att besöka Hot Water Beach där det underjordiska termiska vattnet kan nås vid lågvatten. Besökare kommer med spade och gräver ner sig i den varma källan som sipprar upp mellan sandkornen – men kom tidigt eller sent på kvällen om du inte tycker om folksamlingar.

The Denize Bluffs

Hobbit-kompatibel plats? Hobbit-kompatibel plats. Foto: Getty Images

I Hobbit-trilogin besökte filmteamet The Denize Bluffs i Mangaotaki. De branta klippväggarna och intensivt gröna kullarna är typiskt för tolkningen av Tolkiens fantasivärld. Passa på att besöka Waitomo Caves som ligger en timme bort med bil – här tar du en tur i grottan vars väggar och tak lyser, nja nu är det inte stenen som glimmar utan de tusentals larver vid namn Arachnocampa Luminosa som bor i grottan.

Två timmar bort, strax utanför staden Hamilton ligger Matamata. För Sagan om Ringen-fans är det rena Disneyland. Här ligger självaste Hobbiton. Inspelningsplatsen monterades ner efter att Sagan om Ringen-trilogin var klar, men inför inspelningen av Hobbit-filmerna återuppbyggdes de gulliga hobbithålorna permanent och går att besöka med guidade turer. Att vandra mellan de gröna kullarna, förbi de runda dörrarna och se ut över landskapet är som att transporteras in i filmens värld.

Naturlig ljusshow i Waitomo Caves. Foto: Getty Images

Mount Kidd i Fiordland

Vansinnigt vackert i Fiordlands nationalpark. Foto: Getty Images

Nationalparken Fiordland är landets största nationalpark och består av en dramatisk kust med fjordar, rikt djurliv och orörd natur. Efter ett oväder rinner det tusentals av vattenfall utmed de branta klippväggarna och på vackra soliga dagar bäddas fjordarna in av grönska.

Till nationalparkens inre går det inga vägar. Dock kan du enkelt ta sig till Milford Sounds, en djup fjord i norra utkanten av nationalparken, här finns både hotell, vandrarhem och diverse båtutflykter och kajakuthyrare. Vill du åt mer oexploaterade delar av nationalparken kan du upptäcka Doubtful Sound – dit kan bara ta sig med en bokad tur från Manapouri som först korsar sjön Lake Manapouri, sedan väntar en bussresa som tar en till fjordens början. Här finns olika alternativ – du kan följa med på en båttur på dagen eller paddla kajak.

Ett annat sätt att upptäcka den vida nationalparken är att vandra genom den. Den populäraste vandringsleden är den 32 km långa Routeburn Track – en av landets så kallade ”Great Walks” varav det finns 10 av. De här sceniska vandringslederna är de mest populära i landet och bjuder på storslagna miljöer.

Foto: Getty Images

Piha

Foto: Getty Images

Grabba tag i brädan och bege dig till den svarta surfstranden i Piha – 45 minuters bilfärd från huvudstaden Auckland. Den här delen av Nordöns västkust är dramatisk om något. Inkilade mellan gröna kullar och klipper flertalet ständer men du måste vara försiktig då havets strömmar kan vara riktigt starka.

Kahurangi nationalpark

I Kahurangi nationalpark kan du bland annat hitta kiwin, alltså fågeln kiwi. Foto: Getty Images

I Sydöns nordvästra hörn ligger nationalparken Kahurangi – här finns frodiga skogar, alpina ängar och grottor. Nationalparken sträcker sig runt området som kallas Golden Bay dit hippies vallfärdat sen 70-talet. Nationalparken övergår i en annan, Abel Tasman nationalpark – här kan du paddla kajak eller vandra mellan fantastiska stränder. Ett måste för alla som besöker Sydön!

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Centrala Otago

Slätt- och vinlandskapen i centrala Otago är absolut värt ett besök. Foto: Getty Images

I Sagan om Ringen-trilogin var Otago inspelningsplats för scener som utspelade sig i Rohan – landet där ryttarfolket Rohirrim håller till. I böckerna beskrivs Rohan som ett land med stora vidsträckta betesmarker och centrala Otago passade perfekt.

Men här finns också ett av Nya Zeelands vindistrikt – och här ska du testa deras världsberömda Pinot Noir. Med bergen som fond och de glittrande floderna som sällskap kan du gott besöka några vingårdar som till exempel Peregrine Winery och Mount Edward som ligger två minuter ifrån varandra. Två andra måsten är Felton Road och Carrick. Alla fyra är ekologiska vingårdar!

Queenstown

Foto: Werner Sevenster/Unsplash

Adrenalinstaden Queenstown är känt för extremsporter och Lord of the Rings-trilogin av Peter Jackson. Uppifrån Bob’s Peak kan du se ut över den lilla staden som ligger framför den vackra bergskedjan The Remarkables som skymtar som en fantastisk fond i filmerna.

Vill du inte hoppa bungyjump eller fallskärm, svinga på en jättegunga i en ravin eller prova på forsränning kan du bara ta in vyerna i och omkring Queenstown. För även om staden är full av turister, särskilt unga backpackers, är staden riktigt mysig med sin lilla hamn och ångbåten som tar turer på sjön. Om inget annat kan du ta en dagstur ut till Paradise – ett naturskönt område även det känt från den första Sagan om Ringen-trilogin.

Källa: GQ Australia.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-06 15:49