Alla 11 Star Wars-filmer – så placerar de sig kronologiskt i handlingen

Det kan vara svårt att hänga med i Star Wars-kronologin. Hur går egentligen ordningen och var i handlingen hamnar de olika filmerna? Vi reder ut!

Joel Linde  |  Publicerad 2017-12-13 15:52  |  Lästid: 4 minuter

Den elfte Star Wars-filmen i ordningen har premiär i december och avrundar därmed sagan om Skywalkers. Men som alla fans av filmerna vet är Star Wars inte en kronologisk historia med en rak berättarlinje.

För att få en övergripande förståelse för berättelsens gång kan man säga så här: Mellan 1977-1983 gjordes tre filmer som utgör originaltrilogin. Mellan 1999-2005 gjordes tre filmer som utgör föregångartrilogin, och mellan 2015-2019 görs tre filmer som utgör uppföljartrilogin. Därtill görs två fristående filmer som fokuserar på specifika händelser eller personer.

Så nu tänkte vi försöka reda ut exakt hur filmerna placerar sig på en storyline, nu när de börjar bli ganska många till antalet.

(Spoiler alert för dig som inte sett de gamla filmerna – men det har väl alla, eller?)

Föregångartrilogin


1. Episod I – Det mörka hotet (The Phantom Menace)

1999

anakin skywalker

En ung Anakin Skywalker introduceras. Det finns serier och annat skrivet som utspelar sig innan Episod I men det är med denna film som själva historien börjar.

2. Episod II – Klonerna anfaller (Attack of the Clones)

2002

anakin skywalker attack of the clones

Tio år har passerat och lille pojken Anakin har blivit vuxen. Än finns ingen Luke Skywalker, ingen Darth Vader eller Leia.

• Mellan Episod II och Episod III utspelar sig hela den animerade serien på sex säsonger, Star Wars: The Clone Wars.

3. Episod III – Mörkrets hämnd (Revenge of the Sith)

2005

revenge of the sith anakin

Historien hoppar tre år framåt och vi får svaret på frågan: Vem är Darth Vader?

Antalogifilmerna


4. Solo: A Star Wars Story

2018

Solo-a-star-wars-story

Han Solo-filmen tillhör, precis som Rouge One, inte de övriga episoderna utan är en fristående del av Star Wars-sagan. Solo: A Star Wars Story släpptes efter Rouge One men på tidslinjen utspelar den sig före händelserna i densamma – och drygt tio år innan händelserna i A New Hope. I Solo: A Star Wars Story får vi följa en ung Han Solo – givetvis med sin vapendragare och ständiga följeslagare Chewbacca – utforskande av galaxen. I filmen Han Solo stöter bland annat på den centrala Star Wars-karaktären Lando Calrissian.

5. Rogue One: A Star Wars Story

2016

rogue-one

Rogue One är inte en del av de övriga episoderna, utan tillhör en antalogi som ska förklara specifika händelser i Star Wars-universumet. Den här filmen förklarar exempelvis förutsättningarna för den första filmen som skapades, alltså originalfilmen Star Wars: A New Hope från 1977. Rogue One mynnar ut i nämnda film.

• Mellan Episod III och Episod IV utspelar sig den animerade serien Star Wars: Rebels.

Originaltrilogin


6. (Episod IV) Star Wars: Ett nytt hopp (A New Hope)

1977

star wars A-New-Hope

Originalfilmen är den fjärde i den linjära episodhandlingen. Det har passerat 19 år i handlingen från Episod III till Episod IV. Nu följer vi den unga jediriddaren Luke Skywalker och prinsessan Leia. Handlingen tar vid precis där antalogifilmen Rogue One: A Star Wars Story slutar.

7. (Episod V) Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka (The Empire Strikes Back)

1980

the emire strikes back

Tre år senare i handlingen har rebellerna hunnit flytta på sig till Hoth innan rymdimperiet upptäcker dem.

8. (Episod VI) Star Wars: Jedins återkomst (Return of the Jedi)

1983

star-wars-jedins-aterkomst

Ett år passerar i handlingen innan den sista av de tre originalfilmerna tar vid. Totalt har det passerat 37 år i handling mellan Episod I (från 1999) och denna film, Episod VI.

Uppföljartrilogin


9. (Episod VII) Star Wars: The Force Awakens

2015

star wars force awakens

Vi har nu förflyttat oss 67 år framåt i handlingen från den första filmen i kronologin, alltså den med lille Anakin, Star Wars: Det mörka hotet. Flera karaktärer är borta, nya har tillkommit. Men handlingen ligger alltså efter allt vi tidigare sett.

10. (Episod VIII) Star Wars: The Last Jedi

2017

star wars last jedi

Den senaste filmen både i premiärdatum (13 december) och handling. Filmen tar vid direkt där Star Wars: The Force Awakens slutade.

11. (Episod IX) Star Wars: The Rise of Skywalker

2019

Star-Wars-Rise-of-Skywalker-Poster

Under december 2019 kommer Star Wars: The Rise of Skywalker ha premiär och då avsluta uppföljartrilogin. Exakt var den tar vid återstår att se. Biopremiär 18 december.


Så, då var det utrett? Inte krångligt alls, väl?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-10-21 15:36