Annons

Alla 11 Star Wars-filmer – så placerar de sig kronologiskt i handlingen

Det kan vara svårt att hänga med i Star Wars-kronologin. Hur går egentligen ordningen och var i handlingen hamnar de olika filmerna? Vi reder ut!

Joel Linde
Alla 11 Star Wars-filmer – så placerar de sig kronologiskt i handlingen

Den nionde Star Wars-filmen i ordningen har premiär i dag, den 13 december. Men som alla fans av filmerna vet är Star Wars inte en kronologisk historia med en rak berättarlinje. Dagens premiär, Star Wars: The last jedi, kallas även Episod VIII för att markera var den hamnar i handlingens kronologi.

Annons

För att få en övergripande förståelse för berättelsens gång kan man säga så här: Mellan 1977-1983 gjordes tre filmer som utgör originaltrilogin. Mellan 1999-2005 gjordes tre filmer som utgör föregångartrilogin, och mellan 2015-2019 görs tre filmer som utgör uppföljartrilogin. Därtill görs två fristående filmer som fokuserar på specifika händelser eller personer.

Gilla Cafe.se på Facebook

Så nu tänkte vi försöka reda ut exakt hur filmerna placerar sig på en storyline, nu när de börjar bli ganska många till antalet.

(Spoiler alert för dig som inte sett de gamla filmerna – men det har väl alla, eller?)

Föregångartrilogin

1. Episod I – Det mörka hotet (The Phantom Menace)

1999

En ung Anakin Skywalker introduceras. Det finns serier och annat skrivet som utspelar sig innan Episod I men det är med denna film som själva historien börjar.

2. Episod II – Klonerna anfaller (Attack of the Clones)

2002

Tio år har passerat och lille pojken Anakin har blivit vuxen. Än finns ingen Luke Skywalker, ingen Darth Vader eller Leia.

• Mellan Episod II och Episod III utspelar sig hela den animerade serien på sex säsonger, Star Wars: The Clone Wars.

3. Episod III – Mörkrets hämnd (Revenge of the Sith)

2005

Historien hoppar tre år framåt och vi får svaret på frågan: Vem är Darth Vader?

Antalogifilmerna

4. Rogue One: A Star Wars Story

2016

Rogue One är inte en del av de övriga episoderna, utan tillhör en antalogi som ska förklara specifika händelser i Star Wars-universumet. Den här filmen förklarar exempelvis förutsättningarna för den första filmen som skapades, alltså originalfilmen Star Wars: A New Hope från 1977. Rogue One mynnar ut i nämnda film.

• Mellan Episod III och Episod IV utspelar sig den animerade serien Star Wars: Rebels.

• Här någonstans kommer den planerade filmen Solo: A Star Wars Story placera sig på storylinen. Den kommer att utspela sig någonstans mellan Episod III och Episod IV Star Wars: A New Hope. Vi kommer få se en ung Han Solo när han – givetvis tillsammans med Chewbacca – utforskar galaxen och stöter på bland annat den centrala karaktären Lando Calrissian. Planerad premiär 25 maj 2018.

Originaltrilogin

5. (Episod IV) Star Wars: Ett nytt hopp (A New Hope)

1977

Originalfilmen är den fjärde i den linjära episodhandlingen. Det har passerat 19 år i handlingen från Episod III till Episod IV. Nu följer vi den unga jediriddaren Luke Skywalker och prinsessan Leia. Handlingen tar vid precis där antalogifilmen Rogue One: A Star Wars Story slutar.

6. (Episod V) Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka (The Empire Strikes Back)

1980

Tre år senare i handlingen har rebellerna hunnit flytta på sig till Hoth innan rymdimperiet upptäcker dem.

7. (Episod VI) Star Wars: Jedins återkomst (Return of the Jedi)

1983

Ett år passerar i handlingen innan den sista av de tre originalfilmerna tar vid. Totalt har det passerat 37 år i handling mellan Episod I (från 1999) och denna film, Episod VI.

Uppföljartrilogin

8. (Episod VII) Star Wars: The Force Awakens

2015

Vi har nu förflyttat oss 67 år framåt i handlingen från den första filmen i kronologin, alltså den med lille Anakin, Star Wars: Det mörka hotet. Flera karaktärer är borta, nya har tillkommit. Men handlingen ligger alltså efter allt vi tidigare sett.

9. (Episod VIII) Star Wars: The Last Jedi

2017

Den senaste filmen både i premiärdatum (13 december) och handling. Filmen tar vid direkt där Star Wars: The Force Awakens slutade.

• Under 2019 kommer den ännu ej namngivna filmen Star Wars Episod IX ha premiär och då avsluta uppföljartrilogin. Exakt var den tar vid återstår att se.

Så, då var det utrett? Inte krångligt alls, väl?

Annons

Dela (58)
Tweeta

Annons


Laddar