Hoppa till innehåll

Stenströms firar 120 år med jubileumskollektion

Skräddaren August Stenström startade en skjortfabrik i Helsingborg 1899 när han blev överbelastad med beställningar. Några år senare var Stenström arbetsgivare till 140 personer och fabriken var den största i sitt slag i Skandinavien. Det var 120 år sedan och för att fira detta jubileum som modevarumärke har Stenströms tagit fram en specialkollektion som släpps … Continued

Skräddaren August Stenström startade en skjortfabrik i Helsingborg 1899 när han blev överbelastad med beställningar. Några år senare var Stenström arbetsgivare till 140 personer och fabriken var den största i sitt slag i Skandinavien.
Det var 120 år sedan och för att fira detta jubileum som modevarumärke har Stenströms tagit fram en specialkollektion som släpps denna månad.
”Från början var det både sjökaptener och unga framgångsrika män som använde våra skjortor. Idag kanske man köper sin första skjorta till konfirmationen och vi erbjuder skjortor som passar både i arbetslivet, på fritiden och till fest. Förhoppningsvis fortsätter man köpa våra skjortor livet ut”, säger Peter Juriado, chefsdesigner för herrsortimentet.

Stenströms firar stiligt jubileum. Här är modellen ”Pop over shirt”, 2 299 kronor.

Jubileumskollektionen för män innehåller nio olika vita skjortor där man fokuserar både på arv och hantverk såväl som moderna material (till exempel ekologiskt linne och bomull/tencel) och mer nyskapande design. Enligt Peter Juriado är det framför allt tre olika typer av skjortor man bör ha i sin garderob:
”Först och främst en riktigt snygg vit bomullsskjorta i twillkvalitet som man kan ha till både jeans, kostym och slips eller chinos och blazer. Vidare en vit linneskjorta, det skönaste och bästa sommarplagget en varm dag. Funkar lika bra till shorts och badbyxor på väg från stranden som till en avslappnad sommarblazer. Slutligen en vit smokingskjorta. Med veckad eller slät front eller varför inte en med krås?”
Stenströms jubileum sammanfaller med en höstsäsong då kostymen gör storstilad comeback och tar tillbaka utrymme av sportmode och streetwear.
Peter Juriado fortsätter:
”Det dressade modet är absolut tillbaka men i en ny skepnad. Kraven på formell kostym har luckrats upp och jag tror behovet är annorlunda i dag hos den moderna mannen. Det ska vara bekvämt och lite mjukare. En traditionell kostym upplevs ofta lite mer formell och stel. Kostymerna är gärna okonstruerade i dag och man kan bära sneakers och casualskjorta till.”
Att hitta rätt skjorta för kunden är inte alltid det enklaste. Det är många val av olika modeller, tyger och passformar.
”Det viktigaste att tänka på när man köper en ny skjorta är passform, tygkvalitet och knappar. Skjortan måste sitta snyggt och inte vara för stor och välj alltid en skjorta med en kvalitet som du tycker är skön och bekväm. Knappar är en viktig detalj. En snygg knapp i naturmaterial som pärlemor ger ett exklusivt uttryck.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.