Hoppa till innehåll

Stockholms Bränneri släpper ny gin som blandats med äppelcider

Stockholms Bränneris Jinquette
Joakim Almén

Stockholms Bränneri och ciderkonnässörerna på Brutes följer upp förra årets fruktiga – och hållbara – samarbete.

Är du en vän av smakkombinationen gin och äpple borde spritnyheten att Stockholms Bränneri och Brutes släpper en uppföljare till förra årets Ginquette ge upphov till en lätt knuten sportnäve i fickan i en försiktig segergest.

I år byter man ut ”g” mot ett ”j” i titeln och kallar den 22 procentiga gincidern (ish) för Jinquette. Jinquette består av Stockholms Bränneris Dry Gin som infuserats med pressrester av äpple från Brutes ciderproduktion. Efter infusionen av äpplen, som pågår i tre månader, pressas blandningen igen och blandas därefter upp med cider. Nytt för det här året är att äpplena får fruktigt smaksällskap av svarta vinbär och plommon.

– Det känns fantastiskt att vår fruktkross som blivit över från ciderproduktionen, som normalt sett skickas i väg och blir biogas, nu kan bli en så stor del i en ny produkt, säger Tobias Eriksson en av grundarna på Brutes.

– Efter ciderproduktionen finns en del must, syra och beska kvar i restprodukterna, och nu kan vi ta vara på även detta med hjälp av alkoholen i ginen från Stockholms Bränneri. Även den cider vi har blandat ut Jinquetten med har egentligen varit restvolymer, fortsätter han.

Foto: Danger Österlin

Så hur smakar egentligen gin och äppelcider tillsammans? Ungefär så här enligt Stockholms Bränneri:

”Jinquette har en tydlig, djup karaktär av äpplen ihop med enbär och en underliggande bärighet. En liten mängd socker är tillsatt för att få fram äppeltonerna på bästa vis men de har ändå valt att låta en hel del syra finnas kvar i den färdiga produkten.”

Jinquette dricks bäst som den är med is. Ska du blanda en cocktail rekommenderar Anna Wikner på Stockholms Bränneri tonic eller akvavit.

– Eftersom Jinquette inte innefattas av någon befintlig spritkategori och är en helt ny typ av produkt med karaktär som gränsar mellan cider, gin och äppelsprit, utmanar vi de som köper en flaska att vara kreativa testa nya sätt att avnjuta den för att hitta sin egen favorit. Min personliga favorit är faktiskt med tonic, men testa gärna den i en cocktail ihop med akvavit, säger Anna Wikner på Stockholms Bränneri.

Jinquette släpps den 20 oktober i Systembolagets beställningssortiment med möjlighet att beställa den till landets alla butiker. Jinquette har en alkoholhalt på 22 %, kommer i en 50 cl flaska och kostar 214 kronor. Artikelnumret är 5391102.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.