Hoppa till innehåll

Stor guide: Göteborgs 21 bästa badplatser

Karin Wimark

Var badar man bäst om man bor i Göteborg? Den frågan ställde sig grundarna bakom Instagramkontot Badjävlarna som utforskat över 100 badplatser i och omkring staden.

När Ann Rask Samuelsson och Britta Sundvisson flyttade till Göteborg insåg de att de alltid fick samma svar när de ställde frågan: Var åker man och badar i Göteborg? Jo, till Delsjön och Saltholmen. 

Sedan sommaren 2018 har de utforskat badplatser i och omkring Göteborg, fast beslutna att det måste finnas så mycket mer än dessa två populära favoriter! De startade Instagramkontot Badjävlarna för att dela med sig av upptäckterna – ett konto som snabbt växte och fick över 10 000 följare.

– Vi trodde aldrig att vi skulle hitta så många ställen eller att vårt konto skulle bli så populärt, säger Ann och Britta. 

Idag har de besökt över 140 badplatser i och omkring Göteborg, inklusive några platser i södra Bohuslän och något söderut i Halland. Dessutom står 100 stycken står kvar på listan över platser att utforska. Nu är de aktuella med boken Badjävlarna (Isaberg förlag) som de hoppas ska bli en given del i strandpackningen. Boken är indelad i Göteborgs olika områden, men också i kategorier så som bra parkeringsmöjligheter, skugga, strand eller klippor, hundvänligt eller med hopptorn. Dessutom kan man hitta badplatserna via deras Google Maps-karta ”Badjävlarnas badkarta”. 

Bästa badplatserna att nå med kollektivtrafik

1. Askimsbadet, Askim

Om man bor i stan och vill åka till havet snabbt och inte har cykel eller bil skulle vi ta bussen X2 ut till Askimsbadet. Detta är som ett stort camp med beachvolleyboll-planer, kiosk, lekplats, badvaktstorn, bangolf med mera. Dessutom fin sandbotten och extremt långgrund vilket gör det passande för barnfamiljen.

2. Bergsjöbadet, Bergsjön

Befinner man sig i andra delen av stan kan vi rekommendera Bergsjöbadet i östra delen av Göteborg. Ta spårvagnen dit! Detta är ett sjöbad som ligger väldigt fint och har flera olika bryggor samt en rejäl flytbrygga med hopptorn och trampolin. Här finns också klippor och en liten sandstrand. Sjön är till skillnad från Askimsbadet tvärdjup.

3. Hamnbadet i Jubileumsparken, Centrum

Hamnbadet i Jubileumsparken är det mest centrala badet och nu när de har invigt Hisingsbron kan man till och med gå dit, alternativt ta bussen eller spårvagnen till Frihamnen. Här finns pooler med salt- och sötvatten och det finns planer för hopp- dykbassäng, rutschkana mm.

Badstrand
Ta spårvagnen till Bergsjöbadet och skippa trängseln vid populära Saltholmen, är ett av författarnas tips. Foto: Badjävlarna
Badstrand
I juni öppnade Jubileumsparkens nya hamnbad med både sötvatten- och saltvattenpooler. Foto: Marie Ullnert / Göteborg & CoI juni öppnade Jubileumsparkens nya hamnbad med både sötvatten- och saltvattenpooler. Foto: Marie Ullnert / Göteborg & Co

Bästa badplatserna för familjen

1. Södra Barnsjöns badplats, Lindome

Som namnet kanske avslöjar, en perfekt plats om man har småbarn. Här leder en lång grässlänt ner till sjöbadet, det finns en lekplats med gungor och klätterställning samt en stor parkering etc.

2. Nordreviken, Billdal

Havsbad med branta klippor och en trottoar med stegar som leder ner i vattnet. Ute i vattnet finns ett hopptorn med en schyst trampolin – perfekt för de större barnen. Klättrar du upp på klipporna får du en fantastisk utsikt! Cykla hit eller ta bussen, här finns ingen stor parkering.

Badstrand
Trampolin och flytbrygga underhåller de lite äldre barnen vid Nordreviken i Billdal. Foto: Badjävlarna

3. Kåsjön Badplats, Partille

Ett sjöbad med många långa badbryggor och badstegar, höga hopptorn och gott om gräsytor för solning. Här går det alltid att hitta en egen vrå tack vare lummigheten.

4. Lillebybadet, Hisingen

Havsbad med klippor, sandstrand och gräsmatta. Här är det livat bland tonåringarna som hoppar och dyker. Jättefint ställe för solnedgång!

Badstrand
Kåsjön är populär bland familjer och här går det oftast att hitta en egen vrå för den som vill vara för sig själv. Foto: Badjävlarna
Badstrand
För en ljuvlig solnedgång kan du bege dig till Lillebybadet. Foto: Badjävlarna

Vackraste klippbaden

1. Smithska Udden, Västra Frölunda

Havsbad med släta, fina klippor med badstegar och gott om plats. Här finns en stor parkering. Göteborgarna kallar denna pärla för ”Smitten”.

Badstrand
Smithska Udden är en riktig pärla för den som gillar klippbad! Foto: Badjävlarna

2. Marmorbassängen, Hållö Smögen

Ett bonusbad i boken eftersom det ligger så pass långt upp – men så pass vackert att det måste nämnas. Hela ön är en som enda stor, varm klippa omgiven av turkost vatten. Alla blir hypnotiserade när de kommer hit. Inget för den som älskar sandstrand, men perfekt för den som söker Medelhavskänsla Kvalar också in på kategorin nedan.

Badstrand
Marmorbassängen vid Hållö är visserligen en rejäl utflykt bort, men omöjlig att utesluta när det kommer till västkustbad. Foto: Karin Wimark

3. Södra Lindåsbadet, Billdal

Havsbad med fantastiska klippor och otrolig utsikt. Branta trappor leder ner till badet. Här finns inte massor med plats att bre ut handduken, men att åka hit för ett kvällsdopp och sedan sitta uppe på klipporna och se solnedgången är ljuvligt.

Badstrand
Till Södra Lindåsbadet åker du för storslagen utsikt och härliga kvällsbad. Foto: Badjävlarna

4. Kyvik, Kullavik

Till detta havsbad åker vi för ett kvällsdopp. Här är ganska litet men med väldigt fina klippor, en liten gullig sandstrand och fin solnedgång.

Badstrand
Gullig sandstrand i mysiga Kyvik. Foto: Badjävlarna

Bästa badplatserna som för tankarna till Medelhavet

1. Fotö hamn, Fotö

Första gången vi var där skimrade vattnet i turkosa färger. Givetvis beror det på hur solen står just när du är där, men här finns fantastiska bad med klart vatten. Med utgångspunkt från hamnen finns tre badställen. Det norra med en badstege från en klippa som ger en lagunkänsla, liksom två bad i hamnen från brygga och klippa.

2. Smarholmens badplats, Vallda

Detta havsbad känns inte som Sverige. Här väntar kristallklart, turkost vatten med en sandstrand i början av badet och klippor längre ut. Missa inte våffelserveringen på caféet.

Badstrand
Fotö är ett guldkorn i norra Göteborgs skärgård med ljuvliga badplatser och närhet till bastu. Foto: Badjävlarna

Bästa badplatserna för ett kvällsdopp

1. Rörviksbadet, Västra Frölunda

Här finns en stor brygga som det är lätt att hoppa ifrån. Precis intill badet finns bra parkeringsplatser.

2. Sillvik

Gå långt ut på de släta, lena klipporna och dyk i. Här finns gott om parkering!

3. Sjöholmens badplats, Landvetter

Ett klassiskt svenskt sjöbad som är perfekt för ett kvällsdopp. Hoppa ifrån den långa bryggan. Fin sandbotten.

Badstrand
Sjöholmens badplats – klassiskt sjöbad och perfekt för kvällsdoppet. Foto: Badjävlarna

Bästa badplatser för naturbad

1. Jonsereds IP

Man går genom kohage för att bada i en liten å. Detta ställe ger en liten äventyrlig länsla och lummigheten gör badet väldigt mysigt.

2. Stora Amundön, Hovås

Åker du till Amundön finns det flera bad över hela ön, så det är bara ett leta din pärla. Den som söker lite mer faciliteter kan kolla in Stora Amundön badplats som är ett havsbad med två långgrunda sandstränder och klippbad med stegar. Badet ligger cirka 20 minuters promenad från parkeringen. Missa inte snorkeleden som går här utanför.

Badstrand
Stora Amundö är ett mysigt utflyktsmål från Göteborg. Foto: Badjävlarna

3. Tummen, Hisingen

Trots sylvassa klippor som gör det svårare att sitta är detta en pärla. Här väntar en mjuk och fin sandbotten när man väl kommit förbi den steniga remsan i vattenbrynet. Bada från klippor runt hela holmen!

Vackraste stränderna

1. Åsa Havsbad

Långgrunt havsbad med jättefin vit sandstrand. Här finns gott om faciliteter så som beachvolleybollplan, glasskiosk, lekplatser och camping.

2. Gula Skären, Rörö

Detta havsbad i norra skärgården bjuder på smuliga snäckskal och mjuk sandig botten. Ta färjan hit och promenera från hamnen till badplatsen. Passa på att äta kardemummaglass i caféet i hamnen.

Badstrand
Gula skären på ön Rörö i Göteborgs norra skärgård har en underbar sandstrand. Foto: Badjävlarna

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.