Hoppa till innehåll

Strandberg: ”Det här konsertbeteendet måste upphöra nu”

Cafés Jonas Strandberg kokar av ilska nu igen.

Det finns ett beteende som är så ofattbart livsförnekande. En ovana som vi ser under alla större evenemang, oavsett om det gäller Taylor Swift, Bruce Springsteen eller större fotbollsmatcher.

Och det är att lämna arenan innan evenemanget är slut, för att inte behöva trängas i trafiken.

När de engelska fotbollsfansen nyligen missade ett otroligt mål från sitt lag eftersom de svagsint valt att lämna läktaren innan matchen var slut, kunde jag inte känna något annat än den mest potenta skadeglädje man kan föreställa sig.

De här människorna har alltså rest till Tyskland för att supporta sina landsmän genom ett EM. Det har fixat dyra biljetter, sett till att få ledigt rätt datum, planerat noga. Och så smiter de innan matchen är slut. De lämnar skeppet i panik av praktiska skäl.

Exakt samma sak hände under de sista låtarna på Taylor Swifts The Eras Tour, där en liten grupp människor tyckte det var värt att missa den absolut spektakulära finalen bara för att hinna lite före till kollektivtrafiken.

Om bekvämlighet och smidighet är det viktigaste för dig bör du rimligen stanna hemma. Konserter och fotbollsmatcher är stökiga, livliga evenemang och det är exakt därför man går på dem. Att gå på ett liveevent ska vara att hänge sig och lämna vardagen där hemma. De här människorna gör tvärtom.

Och jag vet att Friends Arena är långt ifrån optimalt när det gäller att ta sig hem efteråt. Där är jag helt på er sida. Så där illa kan man liksom inte sköta sin stads kollektivtrafik när 60 000 människor ska hem. Men det spelar faktiskt ingen roll. Jag gick på två av Taylors konserter i maj och visste mycket väl om korken av människor som skulle uppstå på vägen till pendeltåget. Ändå stannade jag självklart kvar hela konserten, för det var ju därför jag var där.

Det finns en sådan speciell typ av återhållsamhet i det beteendet som får det att krypa under skinnet på mig och den smittar av sig. När man ser de här personerna stressat plocka ihop sina tillhörigheter för att inte behöva trängas på vägen ut, då kan man inte låta bli att känna sig lite olycklig. Tänk att i den svettiga kampen om biljetter så gick de här logistiskt oroade människorna segrande ur kampen. Det är fan inte rätt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.