Hoppa till innehåll

Strandberg: ”Norrlänningar måste sluta bli så arga över det här”

Cafés Jonas Strandberg har noterat att väldigt många norrlänningar verkar bli rasande av samma till synes betydelselösa orsak.

Så fort någon från resten av landet råkar benämna norrlänningar som… just det, så blir de förbannade. De kokar av ilska. De blir så arga och vill förklara för oss andra att Norrland är en stor del av Sveriges yta och att det finns en rad olika dialekter och uttryck som skiljer sig från ort till ort. Och ja, vi vet. Vi bryr oss bara inte så mycket. Och så vill de kalla oss det fulaste de vet, men vi återkommer till det.

Norrlänningar gillar att prata om hur stor del av landets yta det är och det stämmer förstås. Mer än hälften. Något annat som stämmer är att drygt elva procent av Sveriges befolkning bor här. Det är färre människor än vad som bor i Stockholm tätort. Samtidigt går det utmärkt för norrlänningarna att referera till något som stockholmska utan att bli korrigerade med en viktigpettrig attityd att den där dialekten minsann inte är representativ för hela Stockholm, utan mer specifik för en viss del av Östermalm.

Det är ganska höga krav att människor som inte bor i exempelvis Sundsvall ska kunna de dialektala egenheterna för en ort med mindre än 100 000 invånare.

”Lär dig geografi, det där är inte norrländska, det är Tärnabymål.” Tärnaby är ju förresten mest känt för Stenmark, som nästan aldrig sa ett ord.

Stenmark
En klassisk norrlänning. Foto: Getty Images

Sedan hamnar de alltid på ett märkligt sidospår om hur de med sin malm och el försörjer resten av Sverige. Som någon sur, excentrisk frånvarande förälder som pratar skit om sina barn.

Norrland är för oss andra ett paraplybegrepp som fungerar ganska bra. Vi har noterat vissa dialektala egenheter, inte riktigt orkat ta reda på om de härstammar från Sundsvall, Umeå eller någon annanstans. Och så kallar vi det norrländska. Göteborgska är samma paraplybegrepp för västkusten och stockholmska täcker väldigt många platser som egentligen inte har med Stockholm att göra.

Skånska är också allmänt vedertaget. Alla vet att skånskan rymmer en mängd olika variationer, men alla förstår också på ett ungefär vad man menar när man säger att någon har skånsk dialekt. Självklart kan man alltid vara mer specifik, men man orkar faktiskt inte det.

”Det där är inte norrländska, din dumma idiot, det där är dialekten de pratar i det tredje huset till vänster i Bastuträsk.”

Gnället kommer bara norrifrån. Det är något märkligt komplex som tar sig uttryck i en vrede över att vi inte klarar av att vara tillräckligt specifika. Och det roligaste är att de slänger tillbaka den grövsta förolämpning de kan tänka sig. De vet hur ilskna de själva blir av att kallas norrlänningar och tänker att följaktligen borde resten av landet känna samma vrede om förhållandet var det motsatta. Så vad kallar de oss?

Sörlänningar.

Skratt. Åh nej snälla, sluta kalla oss det. Vad som helst men inte sörlänningar. Där gick ni över gränsen, era råskinn.

Förresten. Om ni är så fundamentalt olika i Norrland. Vi går med på det. Norrland är halva landet, det hade inte varit konstigt att anta att ni som bor utspridda över en så stor yta skiljer er en del åt. Är det då inte väldigt, väldigt roligt att ni alla blir exakt lika arga över samma ord?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.