Danska direktören: “Jag tittar hellre på dina resebilder än dina betyg”

Tänk om man hade fått höra det här när man tog studenten, istället för rektorns oändligt långa svammel som ingen orkade lyssna på.

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-06-01 14:09  |  Lästid: 2 minuter

Studenttider är glädjetider – men också ångesttider för många unga människor som nu ska ta steget ut i vuxen- och arbetslivet. Betygen är satta, och många oroar sig för om de kommer att räcka till. Kommer du att komma in på den utbildning som du önskar? Kommer betygen att sätta käppar i hjulet för dig när du ska göra karriär?

Nej. Inte alls. I alla fall inte om man frågar den danske direktören Per Kirchner som nyligen skrev en krönika för Politiken. Han skriver:

“Det är inte konstigt att danska studenter i ökande grad tar hjärtmedicin för att dämpa examensångesten. Studenterna tar tillsynes examen med uppfattningen att betygen kommer att avgöra om de någonsin kommer att nå en framgångsrik karriär. Ingenting kunde vara mer felaktigt.”

Kirchner förklarar att han har arbetat som entreprenör i mer än 20 år, och han har aldrig sett något samband mellan höga betyg och framgång i arbetslivet.

“Jag har sett toppstudenter misslyckas kapitalt på arbetsplatser, och jag har sett många unga utan bra betyg blomstra och få stor framgång.”

Han skriver också att betygen har oändligt lite betydelse för honom när han ska nyanställa. Det viktigaste är att man är flitig och smart, har en bra personlighet och benägen att ta ansvar.

“Det är mer intressant för mig att intervjua en potentiell medarbetare som har haft ansvar som scoutledare eller handbollstränare, eller som har sovit på ett skitigt vandrarhem i Katmandu. Jag vill hellre se dina resebilder än dina betyg.”

Hans råd till alla unga som just nu är i färd med att ikläda sig studentmössa är att få studenten överstökad, och att sedan njuta lite av livet.

“Och när du väl kommer så långt att du ska välja utbildning, välj en som ger dig kunskaper som du sedan kan erbjuda en kommande arbetsgivare. Visa att du kan leverera inom ett område som du brinner för, så ska det nog gå bra.”

Krönikan som Per Kirchner skrev blev snabbt viral och har i skrivande stund delats nära 3000 gånger på Facebook, och det ursprungliga inlägget har gillats av nära 20 000 personer.

Så, är du redo att springa ut genom skolportarna för att sedan njuta av livet ett tag? Kanske ta några härligt skitiga bilder som du kan visa upp på arbetsintervjun? Här hittar du en guide över några av världens häftigaste festivaler som du kan besöka i sommar. Lycka till!

Källa: Politiken

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar