Hoppa till innehåll

10 otippade grejer du kan använda utskällda disktrasan till

En hand som kramar ur en disktrasa

Den svenska uppfinningen gör succé på andra sidan atlanten och det är inte konstigt. Disktrasan är nämligen mer allsidig än du tror.

Disktrasan, denna lilla lapp som gör så mycket men sällan får uppmärksamhet, börjar tydligen bli en grej i USA. Om de inte redan använder disktrasor? Nej, de dårarna använder framförallt pappershanddukar för att torka bort cupcakekristyr, majonnäs och frityrolja från sina diskbänkar..

På vissa (med amerikanska mått) medvetna sajter har man den senaste tiden kunnat läsa rubriker som ”This Cult-Favorite Swedish Cleaning Tool Is Good For The Environment & Comes In Tons of Pretty Colors”  och ”Are Swedish dishcloths worth it? Absolutely. Here’s why” och visst finns det en vinning för jänkarna i att använda disktrasor istället för papper.

17 rullar hushållspapper ska tydligen gå att ersätta med en enda disktrasa, dessutom är det mycket bättre för miljön. Precis som när den uppfanns i Norrköping 1949 görs den av en massa på cellulosa och bommullsfibrer och är därför helt nedbrytbar.

När Café kontaktar Wettex, som gör originaltrasan, bekräftar de bilden av det ökade intresset på andra sidan Atlanten.

– Visst är det är det spännande att vår svenska uppfinning får så mycket uppmärksamhet på andra sidan Atlanten. Sökvolymen i USA på ”Swedish dish cloth” och på ”Wettex” har fördubblats de senaste 2 åren. Våra återförsäljare i USA menar att det främst är hållbarheten som gör att man går över till en disktrasa istället för att torka med papper som inte går att återanvända. De ser också är att skandinaviska produkter, kända för att vara kvalitetsprodukter, är en stigande trend i USA, säger Linda Andersen Marketing Manager på Freudenberg Home & Cleaning Solutions.

Linda delar även med sig av några mer eller mindre oväntade disktrase-hacks. Nedan har vi listat de bästa.

10 oväntade användningsområden för disktrasor:

  1. Använd en ren trasa till att tvätta och polera frukt
  2. En blöt cykelsadel är en hemsk cykelsadel, men tryck in en trasa under sadeln så har du alltid hjälp nära till hands.
  3. För dig som hellre kör bil funkar de även bra för vindrutan.
Foto: Getty
  1. Ett tips från trädgårdsmästaren: använd en disktrasa under blomkrukorna för att hålla dem fuktiga.
  2. Stoppa dukar i våta skor över natten. Dina fötter kommer att uppskatta det nästa morgon.
  3. Går tydligen utmärkt att använda som make-up remover. Men ta inte samma som du använder i köket…
  4. När de börjar bli ofräscha går de utmärkt att tvätta i tvättmaskinen. Sedan är de som nya.
  5. Disktrasor av cellulosa och bommullsfibrer, som Wettex, är helt komposterbara. När de gjort sitt är det bara att slänga i din kompost.
Krasse. Foto: Getty

  1. En trasa fungerar tydligen alldeles utmärkt att odla krasse på.
  2. Ojämn skärbräda? Lägg en trasa under skärbrädan så ligger den stadigt och glider inte iväg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.