Hoppa till innehåll

”Swedish egg coffee” är tydligen en grej i USA

Ett ägg käcks neri en kopp med kaffe

Sedan 1700-talet har svenskarna sörplat i sig den uppiggande drycken men aldrig med ägg i – eller?

Att blanda i ett helt ägg, med skal och allt, i kaffet är tydligen en grej i USA och jänkarna har även fräckheten att kalla det för ”Swedish egg coffee”. Det konstiga är dock att det absolut inte är en grej här i Sverige. Visst finns det vissa LCHF-dyrkare som kör i någon sorts ”ägg-mjölk” i kaffet men det får räknas som ett tillbehör. Däremot har liknande varianter förekommit i Sverige, om än för länge sedan.

Förr i tiden smakade inte kaffet alltid prima. Antingen var det på grund av dålig kvalité eller för att man av ekonomiska skäl körde flera bryggningar på samma laddning. För att få bort den dåliga smaken användes då klarskinn, alltså torkat fiskskinn, vid kaffekokningen.

Klarskinnet (som tillsattes med det finmalda kaffet i vattnet) utsöndrade ett protein som drog åt sig grumligheterna i kaffet och sjönk till botten. På så sätt skiktade sig kaffet i gott överst och äckligt underst och man kunde få fler helt ok koppar på varje laddning – om än med en viss nyans av fisk.

Får det lov att vara lite ägg i kaffet? Foto: Getty

Ägget i det svenska äggkaffet” fyller samma funktion som klarskinnet, det drar åt sig orenligheter. Eftersom metoden känns igen spekuleras det i att det var 1800-talets svenska invandrare som tog med sig metoden till USA. Kanske var det helt enkelt lättare att få tag i ägg än torkade fiskskinn i Minnesotas skogar. Äggkaffet har hur som helst levt kvar i USA och verkar vara lite av en tradition i framförallt protestantiska församlingar.

Enligt amerikanska kaffe-experter ger ”svenskt äggkaffe” en mildare och inte lika bitter kopp kaffe till skillnad från vanliga bryggmetoder. Men med tanke på amerikaners kaffesmak ska det tas med en nypa salt. Har du dåligt kaffe, vill vara lite mer kostnadseffektiv eller bara är nyfiken kommer receptet här.

Foto: Getty

Så här gör du en kopp svenskt äggkaffe:

Ingredienser:

 • 3 matskedar malet kaffe
 • 3 dl vatten (till bryggning)
 • 5 matskedar kallt vatten
 • 1 helt ägg

Instruktioner:

 1. Häll 3 dl vatten i en kastrull och värm på medelhög värme.
 2. Kör i kaffet i en liten bunke. Knäck ägget och släng i allt (inklusive skal) i bunken. Rör om tills ägget är helt inarbetat i kaffet.
 3. Låt kaffeblandningen vila i 30 sekunder. Detta låter blandningen gegga ihop sig och gör kaffet mindre bittert.
 4. När vattnet börjar koka lite smått adderar du kaffe och äggblandningen och sänker värmen. Låt sjuda ungefär 4 minuter (tiden kan varieras efter tycke och smak).
 5. Avlägsna kastrullen från värmen och låt stå i 1 minut.
 6. I med det kalla vattnet. Det här ska få kaffeblandningen att sjunka till botten av kastrullen.
 7. (Om det inte funkar, det gör det inte alltid, kan antingen mer kallt vatten adderas eller så får man helt enkelt fiska ut kaffeblandningen med en hålslev.)
 8. Nu ska det drickbara kaffet ha stigit till toppen och du kan skopa ut det eller hälla genom en sil ner i koppen.
 9. Njut?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.