5 gånger svenska folket rasat över orimliga saker

Recension av boken

I den nya boken "Svenska folket rasar: Från trillingnöten till hästköttsskandalen" får vi i en underhållande text läsa om flera av de största raserierna svenska folket enats i under de senaste decennierna.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-04-18 17:05  |  Lästid: 4 minuter

Så här på rak arm kan kan jag dra mig till minnes en rad folkraserier som inträffat de senaste månaderna, till exempel mot en butik där XXXL-jackor var dyrare än M-jackor, mot H&M:s val av barnmodell till en viss tröja och mot Staffan Heimerson efter hans krönika om MeToo. För att nämna några.

Vi har naturligtvis alltid rasat över saker, men i vår digitala era är steget mellan någons misstag och ett folkraseri kortare än det tidigare varit. Och trots att svenskar ses som lugna och fridfulla människor har vi en förmåga att rasa över stort som smått i en vansinnig skala.

Dessa raserier har också noterats av André Vifot Haas och Erik Nahlén som till vardags jobbar med kommunikation. De bestämde sig då för att skriva boken Svenska folket rasar – Från trillingnöten till hästköttsskandalen.

– Vi tycker att det är en rolig krock. Svenskar anses så himla försiktiga och sansade – vi kollar i kikhålet innan vi går ut i trapphuset och så – men samtidigt kan vi rasa över i princip vad som helst, säger Erik.

Ni har pratat med en psykolog också – varför rasar vi hela tiden?

– I många fall har det med traditioner att göra. Vi har ju inte så många egna, gamla traditioner så vi håller hårt i dem vi har. Och sen kommer någon annan jävel och säger att du inte får äta den där chokladen (trillingnöten) eller se din favorittjur (Ferdinand) på tv. Då förlorar vi kontrollen över något vi har anammat, säger André.

Och det är just dessa, mer triviala raserier, vi har valt att samla här.

Minns du dem? Rasade du?

1. Tjuren Ferdinand försvinner från julafton

Visste du att Tjuren Ferdinand är baserad på en tjur vid namn Civilón som fanns på riktigt i Spanien på 30-talet? Så är det i alla fall, och historien om Civilón blev till bok som blev till Disneys Oscarsbelönade film från 1938, som blev till ett kärt inslag i Kalle Ankas jul 1971. Men 1982 skulle Ferdinand slaktas, bildligt alltså, och ersättas av Den fula ankungen. Och vad tror du folket gjorde ? Gissa! Just det – det rasade!

Och det raseriet, mina damer och herrar, var kanske ett av de mest effektiva i modern, svensk historia. För Svt ändrade faktiskt sitt beslut, endast fem dagar innan julafton, och lät stormen fullkomligt blåsa omkull dem.

"Aldrig hade vi kunnat ana denna enorma reaktion från hela vuxen-Sverige. (...) Vi råkade tydligen trampa på Svea Rikes heligaste tå", sa Svt:s Britt Lidne i en intervju med Svd.

Så nu kanske folk vet bättre än att bråka med julafton!

2. Erik Grönwall vann Idol – men hans flickvän stal showen

Ett av landets mest populära tv-program har nått sitt kulmen. Erik Grönwall vinner 2009 och när han framför segerlåten "Higher" kliver först hans pappa upp på scenen för att gratulera lite snabbt. Superfint! Sedan kom hans flickvän. Också fint, bara det att flickvännens gratulation inte blev kort, hon stannade kvar under hela framträdandet.

Aja baja, sa svenska folket. Aftonbladet hade rubriken "Juryn sågar Idol-Eriks flickvän. Laila Bagge: Hon borde gått från scenen" och tiotusentals personer gick snabbt med i Facebookgruppen "Vi som skämdes för Idol-Eriks flickvän".

Idol-Eriks flickvän ville inte gå av scenen när Erik Grönwall sjöng segerlåten under Idol 2009.

3. Apotekets Apoliva-reklam skrämmer livet ur svenska folket

Nybildade Apoteket AB skulle positionera sig på den nyöppnade apoteksmarknaden efter att monopolet släppts. De anlitade ingen mindre än fenomenet Johan Renck för att regissera. Han tog in supermodellen Adina Fohlin, och musiken – en nyversion av den gamla folkvisan "Gammalståschans hjärtesuck" – framfördes av El Perro Del Mar. Det luktade succé!

Det som hände var dock att folk blev vettskrämda. Över 100 000 samlades för gruppterapi i Facebook-gruppen "Jag är rädd för tjejen i Apoliva-reklamen". Det snackades om likheter med The Ring och scenen i Sagan om ringen när Galadriel blir ond som bara satan och får Frodo att börja lipa. DN skrev om att reklamen "väckte obehag" och Aftonbladet intervjuade företrädare för reklambyrån om varför i hela friden de ville skrämma upp svenska folket.

Blev du skrämd av den omtalade Apoliva-reklamen?

4. Carola sular jordiga blommor över sina fans

Sommaren 2005 klev en 38-årig Carola ut på Allsång på Skansens scen för att riva av ett minnesvärt – för att inte säga odödligt – nummer. Till låten "Genom allt" studsar hon runt på scenen och till och med upp på en massiv lerkruka. Efter att ha stått på krukan en stund hoppar hon ner och tar något steg bort – men hon ångrar sig. Hon siktar återigen in sig på krukan, sliter tag i de sommarfärska blommorna och river upp dem med rötter och rubbet.

Men att blommorna sitter kvar i sin täta jordkoka hindrar inte Carola från att hiva ut dem i publiken – rätt ner på intet ont anande, 22-åriga Diana Holmgren som tagit sig fram till första parkett för att se sin idol, Carola.

Tittare ringde till Svt och Expressen satte rubriken "Carolas galna attack" där tittarnas upprörda röster fick luftas över att Carola begick detta vansinniga övergrepp.

5. Trillingnöten försvinner ur Alladin-asken

Marabou hade tydligen helt glömt vad som hände med Svt när de ville in och bråka med julafton 1982, för 2014 skapade de ramaskri med ett horribelt beslut: de skulle eliminera trillingnöten ur den röda lilla chokladasken som praktiskt taget är viktigare än familjen på julafton. Självklart rasades det.

Artiklar skrevs, Ingvar Oldsberg och Lasse Kronér intervjuades och rasade och riksdagsledamöter engagerade sig i frågan. Men påtryckningarna var förgäves – trillingnöten var död och begraven.

I boken Svenska folket rasar: Från trillingnöten till hästköttsskandalen kan du läsa om många fler raserier som enat eller delat svenska folket, till exempel det ständiga raseriet mot SJ, Linda Skugge svär på Nobelfesten och Pål Hollender gör sexköpsdokumentär.

Vilket raseri saknar du i listan?

Du gillar nog även:

Därför rasar folk över den nya kostnaden på plastpåsar

Jättepenis körs in i bråket mellan Filip Hammar och Elite Hotels

12 män som fått det riktigt svettigt under #metoo

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:31