Hoppa till innehåll

Svenska fotografens ikoniska kändisfoton ställs ut på Fotografiska

Fotografier på kändisar under 1950-talet som fotografen Kary H Lasch har tagit.

Svenska fotografen Kary H Lasch lyckades komma stjärnorna på djupet som ingen annan. Nu visas hans fotografier upp för första gången på 30 år.

Den svenska fotografen, samlaren, “galenpannan” och charmören Kary H Lasch (1914-1993) var en av de mest anlitade fotograferna under det glada 1950-talet. Med ett imponerande kontaktnät och öppensinnade attityd tog han sig in i rum som var stängda för de flesta andra.

I utställningen The Golden Years  visas de viktigaste bilderna från Kary H Laschs guldålder – 50-talet och det tidiga 60-talet. Porträtt på celebriteter som Pablo Picasso, Salvador Dalí, Birgitte Bardot, Grace Kelly, Sophia Loren och Britt Ekland varvas med bilder från Cannefestivalen, som Lasch bevakade under tre decennier.

– Det är omöjligt att inte ryckas med av Karys otroliga energi, med en känsla av oövervinnlig nyfikenhet som slår emot en. Det är svartvit elegans från ett svunnet femtiotal som möter en färgskala från Cannes solblekta stränder, säger Lisa Giomar Hydén, curator och utställningsansvarig.

Anthony Steel och Anita Ekberg gifter sig i Florens, 1956. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.

När Lasch gick bort år 1993 i sviterna av cancer lämnade han efter sig en fotografisk skatt på nära 500 000 fotografier. 2019 förvärvades hans arkiv av Michel Hjorth och Christer Löfgren som ägnat fyra år åt att säkerställa att bildskatten lever kvar, genom att digitalisera och organisera materialet. 

”Det är fantastiskt att botanisera i ett arkiv som få människor har tittat i. Ständigt ny information om Karys otroliga liv och många resor kommer fram i ett nytt ljus”, säger Michel Hjorth och Christer Löfgren.

Kary Laschs ikoniska bilder som nu har varit gömd i 30 års tid, visas på Fotografiska Stockholm från 19 januari till 14 april 2024. 

Marcello Mastroianni på filminspelning, 1950-1960. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.
Britt Ekland på golvet i Kary H. Lasch studio, 1960. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.
Brigitte Bardot i Cannes, 1955. Foto: Kary H. Lasch / Bridgeman Images.
Salvador Dali poserar med koskalle på huvudet. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.
Sophia Loren på Grand Hotel, Stockholm, 1950-tal. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.
Sophia Loren på Grand Hotel, Stockholm, 1950-tal. Foto: Kary H. Lasch, Bridgemann Images.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.