Hoppa till innehåll

Svenske F1-stjärnan Marcus Ericsson: ”Nu har jag äntligen chansen att visa vad jag går för”

Anders Modig

Marcus Ericsson hade en minst sagt kaotisk första säsong i F1-cirkusen. Noll poäng, en 14:e placering som bäst och fem avbrutna lopp. Men med den erfarenheten i ryggen och ett nytt stall med en bättre bil så ser Ericsson fram emot årets säsong. – Jag hoppade ur bilen efter sista träningsåket i Barcelona och sa … Continued

ericsson_start

Marcus Ericsson hade en minst sagt kaotisk första säsong i F1-cirkusen. Noll poäng, en 14:e placering som bäst och fem avbrutna lopp. Men med den erfarenheten i ryggen och ett nytt stall med en bättre bil så ser Ericsson fram emot årets säsong. – Jag hoppade ur bilen efter sista träningsåket i Barcelona och sa bara ”kan vi inte dra till Melbourne nu direkt?!”

* * *

Det var som sagt en minst sagt tuff första säsong för svenske Marcus Ericsson. Men så var även bilen under all kritik och det är nog tufft som det är att vara rookie i Formel 1, att då ha en bil som är dålig och knappt fungerar hjälper knappast.

– Det var ett tufft första år och jag hade hoppats på att det skulle gå bättre. Men jag lärde mig otroligt mycket och har blivit mentalt stark, säger Marcus Ericsson på Viasats presskonferens inför årets säsong.

Hans rådgivare, legendaren Eje Elgh, håller med.

– Hade Marcus inte hållit ihop det så bra som han gjorde hade han inte suttit här idag, säger han.

Nu ser Ericsson bara framåt och tar nya tag inför den nya säsongen som drar igång på lördag med kvalheat och på söndag med det första loppet i Melbourne, Australien. Och en markant skillnad från första året är tiden Marcus har haft på sig att förbereda sig. Första året slängdes han mer eller mindre in i en bil och sedan ut på banan.

– Nu har jag fått en hel vinter på mig att förbereda mig och köra bilen. Jag är även mer vältränad då jag haft hela vintern på mig att träna upp mig, och det ger ett självförtroende att veta att man är stark, säger Ericsson.

Vad är viktigast rent fysiskt?

– Jag behöver ha uthålliga muskler, bra kondition och stark nacke och axlar.

Och Ericsson verkar riktigt sugen på att det ska dra igång.

– Nu känns det jäkligt kul att få komma till Australien för nu helt plötsligt känns det som att jag har en chans att visa vad jag går för.

ericsson_ratt

Marcus Ericssons ratt. Prislapp: 500 000 kronor.

Nu har du kört ett år i Formel 1, har du märkt någon mer uppmärksamhet hemifrån?

– Ja, det tycker jag. Det är mer och mer folk som känner igen en ute på stan. Jag tycker bara det är kul att folk kommer fram och önskar en lycka till eller säger kör hårt. Det är kul att motorsporten får mer uppmärksamhet.

Jag måste fråga, du kör ju i hastigheter som en vanlig människa inte ens är i närheten av, blir du inte oerhört fartblind eller övermodig i en vanlig bil?

– Alltså grejen för mig är att när jag kör vanlig bil så är det så himla annorlunda mot när jag kör en tävlingsbil. När jag kör tävlingsbil så har jag en helt annan utrustning på mig med overall, hjälm, radiosystem i öronen och jag ligger nästan ner när jag kör. Det blir så annorlunda så det är nästan att jämföra med att en hockeyspelare skulle spela fotboll, det är sådan pass stor skillnad.

Det är inte så att du sitter och svär på att bromsarna inte tar som de ska?

– Haha, nej för mig känns det så olika de två grejerna så jag kopplar inte ihop dem.

Vad är målsättningen för säsongen?

– Jag vill ta poäng i Formel 1 och ska ta poäng, det är mitt första stora mål.

Men in i det sista har det varit en del oroligheter i Sauber-stallet. Den tidigare föraren Giedo van der Garde, som fick sparken av Sauber, hävdar nu att han minsann fortfarande har en plats i stallet och tog fallet till domstol. Holländaren fick igenom sin stämning och dök upp på träningarna under fredagsmorgonen. Detta gör att Marcus Ericssons plats är hotad men för att holländaren ska kunna få köra måste han fixa sin ”superlicens”. Något som i normala fall tar runt två veckor att ordna och som han nu måste fixa på drygt 24 timmar. Det mesta lutar ändå åt att vi får se Marcus Ericsson i Saubers blågula bil i helgen.

Henrik Malmberg

* * *

Mer sport!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.