Hoppa till innehåll

10 grejer att ha koll på inför årets formel 1-säsong – experten tipsar

En skarp kurva i formel 1 med en Mercedes-bil och en Ferrari-bil.
Joakim Almén

Formel 1 är hetare än på länge och i helgen drar årets säsong igång med Bahrains GP. Café bad bokatuella F1-experten Anna Andersson lista sakerna att ha koll på inför den nya säsongen.

Man mot man, hjul mot hjul i mer än 350 km i timmen. Nu startar den 75:e säsongen av världens mest glamourösa, hetaste och absolut snabbaste racingmästerskap – formel 1. Men vad måste du ha koll på för att hänga med i snacket under fikarasten, framför tv:n eller när du zappar in den nya säsongen av Netflix tittarsuccé Drive to Survive?

Vi bad en av Sveriges främsta F1-experter, Anna Andersson, aktuell med boken Cirkus Formel 1 där hon tar med dig in i depån och möter några av tidernas största stjärnor, att lista de tio saker du måste ha koll på.

Anna Andersson är formel 1-expert och skriver bland annat för Aftonbladet. Hennes bok ”Cirkus Formel 1” släpps 6 mars (Bazar förlag). Foto: Johan Stjerneus

1. 20 förare – en vinnare

Tio stall, två bilar i varje tävlar mot varandra för att vinna VM-titeln för konstruktörer – och VM-titeln för förare. Det är två mästerskap där teammästerskapet är viktigast för stallen, för det ger dem prispengar, men förartiteln är viktigaste för förarna. Eftersom den enda föraren som har ett identiskt material är din teamkollega öppnar det upp för enorma stridigheter och fulspel – internt.

2. Ferrari

Scuderia Ferrari och Formel 1 är synonymt, det är hela Italiens landslag som troligen alla förre drömmer om att tävla för. Det är det enda stallet som har funnits med i F1 sedan starten 1950 och det har en speciell plats i F1:s historia. Som bland annat ger dem fina bonusar – som ett veto i regelfrågor.

LÄS OCKSÅ: Café möter Charles Leclerc: ”Förarna är modigare nu”

3. Världsmästarna

2024 startar tre världsmästare i Formel 1. Fernando Alonso, mästare 2005 och 2006, Max Verstappen som har vunnit tre titlar sedan 2021 och Lewis Hamilton som vann sin första av sju titlar 2008, därefter har han vunnit 2014–2015, 2017–2020.

Nederländaren Max Verstappen i Red Bull är regerande mästare. Foto: Getty Images

4. Konstruktörer

För att vara med i F1 måste ett stall designa och konstruera sin egen bil. Det börjar med ett tomt papper år innan bilen ska vara på banan och är sedan ett ständig utvecklingsrace där den som står stilla förlorar. Och det stort.

5. Svenskar

Tio svenska förare har tävlat i Formel 1, tre av dem har vunnit GP-lopp men det var mer än 40 år sedan. I dag finns ingen svensk förare i Formel 1, tre förare tävlar för Sverige i det amerikanska formelbilsmästerskapet IndyCar och en är på väg mot Formel 1 – Dino Beganovic som tillhör Ferraris Akademi. Men det garanterat ingenting.

Dino Beganovic spås en lysande framtid och kan, om stjärnorna står rätt, bli nästa svensk i formel 1. Foto: Getty Images

6. Skandalerna

Det finns det många av, två av de största har inträffat under 2000-talet. Vad sägs om Crashgate där ett team dömdes för att ha beordrat sin ena förare att krascha bilen, så att hans kollega skulle vinna.

Och Spygate när en medarbetare stal hemligstämplatmaterial för att lämna till ett annat team, som dessutom tog emot det. Industrispionage på högsta nivå som lede till ett historiskt bötesbelopp.

7. Teamwork

Två bilar och två förare i ett team, men för att nå framgång krävs flera hundra personer. Inför, under och efter varje helg. Formel 1 är ett lagarbete, även om det bara är en eller två förare som syns.

8. Kalendern

Formel 1 är ett mastermind i logistik, under nio månader kör cirkusen 24 lopp i fem olika världsdelar. 2024 är den längsta kalendern någonsin, där mästerskapet växlar tidszoner och banor om vartannat.

9. 2030

Då ska Formel 1 vara klimatneutralt.

10. Svart

Majoriteten av bilarna i årets fält är väldigt svarta. Varför? Jo, för att spara vikt. En F1-bil har en minstavikt och all extra vikt kostar tid på banan. Det finns exempel på förare som kört i timmar utan vätska, andra som struntat i att måla hjälmen eller slutat cykla för att tjäna tiondelar – och vinna VM-titeln.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.