Annons
Annons

snus-start

Sitter du just nu med en prilla under läppen? Du är inte ensam, var femte svensk man och ungefär fyra procent av kvinnorna snusar dagligen.

Svenska tobaksjätten Swedish Match hoppas att även amerikanerna ska ta upp denna vana – just nu driver företaget frågan att snusdosorna ska slippa såna här varningsskyltar i USA.

Annons

general-snus-430px

 

Swedish Match lanserade snus i USA 2007, men försäljningen har inte direkt varit explosionsartad, och nu vill de kunna använda hälsoargumentet i sin försäljning.

Gilla Cafe.se på Facebook

Istället för varningstexter vill Swedish Match att det ska det stå att snuset är bra mycket mindre hälsofarligt än cigaretter. Deras huvudargument: att snus kan hjälpa folk att sluta röka, och att snus har bidragit till att minska antalet cancerfall i Sverige. Nu är det upp till amerikanska läkemedelsverket FDA att avgöra om det stämmer.

Mycket pengar står på spel i vad som kan beskrivas som en påkostad kampanj att få amerikanerna att börja snusa. I USA konsumeras årligen 50 miljoner snusdosor, en förhållandevis låg siffra som skulle kunna stiga med en förmildrande varningstext. Swedish Match har dessutom bara runt 10 procent av marknadsandelarna av snusförsäljningen i USA. Kanske spelar även kulturen in – i USA förknippas tuggtobak, som är betydligt vanligare än snus, mest med dreglande hillbillies.

Det svenska företaget har två dagar på sig att föra fram sin sak för FDA, med start under torsdagen. Men FDA är skeptiska till studierna som Swedish Match hänvisar till – de tycker att deltagarna har varit för unga och att studierna är för få, skriver Sveriges Radio. Dessutom är ju snus i sig inte ofarligt – snusning innebär risk för diabetes och cancer i bukspottskörteln, enligt Vårdguiden.

Vi svenskar snusar på som vanligt, med en total årskonsumtion på 285 miljoner snusdosor, alltså runt 28 dosor per person.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Så vet du om den du messar med verkligen skriver när det ser ut så

Det här terrängloppet i Stockholm tar dig till rätt så coola höjder

Smyckena som alla män borde spana in

 

Annons

Dela (10)
TweetaLaddar