Hoppa till innehåll

Bästa reaktionerna på Sveriges suveräna seger över Spanien

Dejan Kulusevski kramar Janne Andersson och Alexander Isak firar sitt mål mot Spanien i VM-kvalet i fotboll
Joakim Almén

Igår tog Sverige stormsteg mot fotbolls-VM när man avfärdade Spanien på Friends Arena med 2-1. Glädjas åt det som glädjas bör, Café har samlat några av de bästa reaktionerna efter en av Sveriges finaste genomförda landskamper under hela 2000-talet.

Turkiet-Sverige VM-kval 2001, Sverige-Holland EM 2004, Sverige-Spanien EM-kval 2006, Sverige-Frankrike VM-kval 2017 och Sverige-Mexiko VM 2018. Nånstans bland dessa landskamper ska Sveriges 2-1-vinst över Spanien i gårdagens VM-kvalmatch sorteras in. Frågan är om den, tillsammans med matchen mot Nederländerna i EM 2004 (som slutade med förlust efter straffar), är den bästa landskampen ett svenskt herrlandslag gjort på hela 2000-talet?

Du såg det, du kände det. Sverige var bättre än Spanien och hade – trots sedvanligt spanskt bollinnehav – vassare chanser och kändes hetare på offensiv planhalva. Det slutade med ”en synnerligen rättvis” 2-1-seger, som Janne Andersson uttryckte, och gör landslaget det dom ska mot Grekland borta på onsdag så har vi ett fem poäng stort försprång på monsterfavoriten Spanien inför kvalavgörandet i höst. Landslaget stormar mot fotbolls-VM och humöret var rejält uppåt på spelare, krönikörer, fans och tv-experter efter matchen.

Vi kan inte sluta gotta oss i supersegern (och varför skulle vi?) – här är några av de bästa reaktionerna efter Sveriges VM-kvalvinst mot Spanien.

1. ”Janne, kan du bli statsminister eller?!?!??!”

https://www.instagram.com/p/CTWVvbesD5N/

Visst, man har sett den här typen av överlyckliga/överbesvikna supporterintervjuer i samband med landskamper lika många gånger som man såg Lindelöf mota bort bollen med skallen i straffområdet mot Spanien igår. MEN, den här supporten sticker ut i sitt sätt att ta kameran. Han följer den föredömligt med blicken konstant vilket ihop med att han matar på med euforiska citat till en pigg reporter som ställer följdfrågor om alla lagdelar (”avbytarbänken?”) blir både garvigt och mysigt.

2. Det leende landslaget

Foto: C More

Det var av förklarliga skäl bubbligt vid intervjumikrofonen efter matchen och, jodå, svenska spelare har varit glada efter vinster förr. Men så här genuint glada? Lindelöf, Kulusevski, Claesson och till och med förbundskapten Andersson såg som ut som ett gäng pojkar som precis ställt till med ofarligt hyss – och kommit undan med det.

Foto: C More

Foto: C More
Foto: C More

3. ”Jag var oerhört lugn idag!”

Foto: C More

”Du var arg ett tag på bänken”, sa TV4 och C Mores Frida Nordstrand till Janne Andersson efter matchen, något Janne, som allt som oftast brinner som ett lejon på bänken, verkligen inte ville tillstå.

”Naaeeejj”, svarade han instinktivt och hävdade att han var oerhört lugn och berömde fjärdedomaren som han verkade ha haft så pass bra relation med att det kändes som att det var läge för en pilsner och två grillade med bröd på Lidingö efter matchen.

”Man måste få reagera och jag var lugn, jag var oerhört lugn idag”, tyckte Janne vars kroppsspråk på tränarbänken sällan kommunicerar just ”oerhört lugn”. Reporter Nordstrand gav sig dock inte och försökte lirka fram ett erkännande genom att påstå att händerna var ur fickorna under matchen.

”Jodå”, sa Janne. ”Nån gång var händerna ur fickorna, men jag tryckte ner dom snabbt igen”.

4. Spansk förbundskaptensilska

Foto: C More

Det går absolut att känna starkt med den spanske förbundskaptenen Luis Enrique. Trots att han var kraftigt ifrågasatt under EM-slutspelet i somras framstod han som sympatisk när han tog både spelidé och Alvaro Morata i försvar och 2019 gick hans 9-åriga dotter gick tragiskt bort i cancer. Men om vi bortser ett kort tag från Enrique-sympatier är det alltid härligt att se en stornations förbundskapten ur balans. Efter förlusten ska han ha blivit häcklad av en spansk supporter och slängt upp ett mellanfinger som irriterad kontring.

Skärmdump: Sportbladet

Sveriges nya radarpar chockade Spanien

Foto: Getty

Dejan Kulusevski, 21, och Alexander Isak, 21, är tillsammans nästan lika gamla som Zlatan Ibrahimovic, förmodligen med i laget nästa landslagssamling, som fyller 40 år om en månad. I åttondelsfinalen i EM mot Ukraina såg man en tillstymmelse till att Kulan och Isak har något spännande på gång. Mot Spanien var samarbetet i full blom och deras utveckling som spelare, och anfallspar, kommer om inget oförutsett händer bara att fortsätta uppåt. I spansk media hyllades det kontringssnabba svenska anfallsparet som huvudanledningen till den svenska triumfen och beskrevs som ”gifitiga typer” av tidningen Marca.

Samma spanska tidning menade efter matchen det spanska landslaget redan har ”förlorat den goda smak i munnen som EM-semifinalen mot Italien innebar”.

Vi säger så, som Marcus Leifby brukar säga. Nu tar vi oss till fotbolls-VM.

Foto: Getty

Foto: Getty

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.