Hoppa till innehåll

Sveriges 10 godaste gin – Emil Åreng rankar

Emil Årengs huvud frilagd på en magister från 1930-talet pekandes med en pinne mot en tavla. Frilagada ginflaskor under pinnen och texten ”Årengs topp 10"
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Att svenskt gin är bra – riktigt bra! – är sen gammalt. Men vilka svenskproducerade ginsorter på bolaget är egentligen godast? Cafés dryckesredaktör Emil Åreng reder ut det och rankar sina 10 främsta favoriter.

Nu när folk börjat bygga upp sitt barskåp så har vi ju också snöat in något så överjävligt på svensk gin. Absolut (vodka), inget fel med det utan mer en stor, varm och intensiv applåd för att du lyckats hitta rätt och handlat rätt. Men behöver du lite guidning i att göra ditt vansinnesskåp ännu lite mäktigare så listar jag här några gin du verkligen måste ha för att förstå den sanna storheten i svensk gin. Alla finns såklart på bolaget – one way or another, som man säger i branschen.

Detta är mina topp 10 av klassisk svensk gin du måste ha hemma. (Om några veckor kommer listan på de bästa från Sverige som är lite mer skeva men jävligt bra och där de kanske inte står på systemets hemsida att det är ”En kryddig smak av…” Vi snackar Ogin, Revsund med flera.)

10. Kyflinge Navy Gin

422 kr. Nr: 38576

Skåningarna som gör otroligt bra gin har gjort fyra olika ginsorter. Jag tycker detta är den som är allra bäst, även fast de andra tre också är jävligt bra. En kombination rent smakmässigt av både Gotlands Ginfabrik, Lydén och Klocktornet. Det bästa helt enkelt, kombinerat med grabbarnas känsla och finess. Fenomenal är bara förnamnet.

9. Hernö Juniper Cask Gin

539 kr. Nr: 30261

Att Hernö har två olika gin (du kommer snart få se) på den här listan är inte så konstigt, man gör något som ingen lyckats med helt enkelt och denna gin är exakt vad Hernö är för mig – ett genialt sätt att visa hur man gör gin i Sverige.

8. Barsebäck Bränneri Dry Gin

401 kr. Nr: 39313

Nytt destilleri som gör gin som smakar så in i helvete mycket och vem gillar inte det? En gin som kommer växa i folks ögon och göra att Barsebäck blir en av de ginsorter som kommer klara ”the test of time” (jag hatar amerikanska citat men kom inte på något bättre) och finnas i varje ginnörds hylla. Otroligt gott i drinken Last Word!

7. Lydén Distillery Navy Gin

397 kr. Nr: 34817

Kanske den bästa Navy Strength-ginen som gjorts i Sverige och är precis lika unik som Roger och Emil som gör ginen i Ljungby. 58 % ligger denna skapelse men det känns faktiskt inte så. De har lyckats göra en gin som är så jäkla balanserad mellan det moderna svenska och det klassiska engelska så man skulle lika gärna kunna tro att detta är en gin som gjorts av Plymouth.

6. Stockholms Bränneri Oak Gin

401 kr. Nr: 31875

SB har varit framstående länge nu och deras absolut bästa gin tycker jag är den lagrade som de lagt på bourbonfat för att få en liten lugnare variant av den vanliga, men som gör att alla smaker kommer fram på det mest behagliga sättet du kan tänka dig. Funkar lika bra att sippa på som att langa ner i en Negroni där apelsinen och långpepparn får leka fullt ut.

5. Klocktornet Fräkne Tång Gin

401 kr. Nr: 34239

Det lilla destilleriet från västkusten har lyckats göra en gin med toner från havet som gör att man får in den där perfekta sältan man kan behöva ibland för att få till en helt perfekt GT, eller för den delen en syrligare skapelse som kan behöva det. Ett vidunder i ginbranschen som behöver få mer cred än vad de redan fått.

4. Gingin Distillery Dry Gin

360 kr. Nr: 38621

Johan från Gingin har lyckats skapa en av mina favoritginer i världen, nämligen Tanqueray Ten fast i en svensk och ännu roligare förpackning. En citrusbomb som kan anvädas till tamejfan allt. Detta är en helt zestgul arbetshäst som gör att att jag vill dricka drajjor på löpande band och längta till sommaren även fast det är snöstorm ute.

3. Gotlands Ginfabrik Dry Gin

361 kr. Nr: 38063

En kombination av allt bra som har kommit från Sverige nerkört i en väldigt vacker flaska. Kanske min absoluta favorit när de kommer till en svensk drajja. Se till att köpa hem en flarra och släng in i frysen för att testa det bästa Sverige har att erbjuda. Sältan tillsammans med fräschören gör att du kan använda denna gin till nästan vad som helst, förutom att köra bil på.

2. Norrbottens Destilleri Fusion.002.Forest

391 kr. Nr: 34907

En gin som är som en skogspromenad – finns ingen gin i världen som gör att jag vill gå ut i skogen och hugga ner träd (ej aggressivt) som Dennis Bejedahls episka skapelse Forest gör med mig. Han har lyckats med konststycket att skapa en gin med alla klassiska element men ändå lyckats höja enbärstonen med hjälp av gran och tall så att den känns mer klassisk än Ivanhoe på nyårsdagen. Ett måste i varje svenskt hem, helt enkelt.

1. Hernö Old Tom Gin

357 kr. Nr: 30048

Det finaste vi har från Sverige är Hernö Old Tom Gin. Det finns ingen gin som vunnit mer priser än detta epos till gin och är en självklarhet i ginskåpet. Man skulle kunna säga att detta är vår finaste export till omvärlden i just spritsegmentet. Andra destillatörer smakar ofta denna gin för att hitta rätt balans i sina egna grejer, så man kan med lätthet säga att Hernö Old Tom är mallen för hur modern svensk gin ska smaka.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.