Lagom till den väldigt konstruerade dagen ”Kebabens dag” infaller på måndag 11 september släpps den årliga undersökningen ”Svenskarna och kebaben” som YouGov gör på uppdrag av matproducenten Schysst käk. En undersökning som varit en grej sedan 2021.
I undersökningen kan man frossa i allt som kan tänkas ha med kebab att göra, men det är som vanligt omröstningen över Sveriges bästa kebabstad som är den mest intressanta. Och precis som tidigare år röstas Stockholm fram som Sveriges bästa kebabstad. I undersökningen finns dock en asterisk som lyder:
”De flesta röstar på sin egen hemstad, där man kom i kontakt med kebab för första gången är den smakpreferens som följer med de flesta resten av livet.”
LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys guide till Stockholms bästa kebabställen
Så där har vi förklaringen till att Stockholm alltid röstas fram som staden med Sveriges bästa kebab. För alla som ätit kebab utanför Stockholms gränser vet att åtminstone genomsnittskebaben knappast är bäst i Sveriges huvudstad. Det borde faktiskt till och med stockholmarna själva ha vett att inse.
Skärpning på alla plan, som Patrik Arve hade sagt.
Om undersökningen: Utfördes av YouGov på uppdrag av Schysst käk, totalt deltog 2 018 personer i studien.
Varsågod, här kommer mer statistik om kebab!
Sveriges godaste kebab finns i:
- Stockholm
- Malmö
- Göteborg
- Jönköping
- Uppsala
- Helsingborg
- Halmstad
- Gävle
- Umeå
- Örebro
Sveriges populäraste kebabrätter
- Kebabtallrik med pommes, 31 %
- Kebabrulle, 19 %
- Kebab med bröd, 18 %
- Kebabpizza, 12 %
- Kebabtallrik med ris, 6 %
- Kebabsallad, 5 %
- Kebabtallrik med bulgur, 3 %
- Vikingkebab, 1 %
- Kebab Alexander*, 1 %
Sveriges populäraste kebabsåser
- Vitlökskebabsås, 53 %
- Mild kebabsås, 34 %
- Het/stark kebabsås, 33 %
- Röd kebabsås, 20 %
- Blandad sås, 16 %
- Bearnaisesås, 8 %
- Jönköpingssås, 6 %
- Orientdressing, 5 %
- Äter kebab utan sås, 3 %
Svenskarnas favoritkebabdag
- Alla dagar passar lika bra, 39 %
- Fredag, 21 %
- Lördag, 14 %
- Söndag, 5 %
- Torsdag, 4 %
- Onsdag, 2 %
- Måndag, 1 %
- Tisdag, 1 %