Hoppa till innehåll

Sverrir Gudnason om svamptrippen, rollen som Björn Borg och höstens stora film

Markus Thunberg

Sverrir Gudnason spelar just nu huvudrollen i Pernilla Augusts filmatisering av Den allvarsamma leken. För Café berättar Sveriges isländske svärmorsdröm om rollen som Björn Borg, att låta mamma städa bilen och en misslyckad svamptripp.

sverrir2
Sverrir Gudnason är högaktuell i filmen ”Den allvarsamma leken”. Foto: Getty

Vad var värst med att spela den klassiska rollen som Arvid Stjärnblom i Den allvarsamma leken?

– Det är en av mina jobbigaste inspelningar någonsin, jag var så skadedrabbad. Jag hade ryggskott halva inspelningen och var allergisk mot mitt hotellrum. Kunde inte sova om nätterna.

Arvid har en del problem med svartsjuka, hur är dina egna erfarenheter av det?

– När jag var yngre kunde jag bli svartsjuk eftersom jag tycker att det är obehagligt att bli lurad. Men efter att jag fick barn har det lugnat ner sig. Nu är jag inte rädd för att bli ensam eftersom jag har dem. Svartsjuka är så att ju mer du släpper loss den, desto sämre kommer det att gå i slutändan. Om du älskar någon, släpp den fri.

Inte svartsjuk alltså… Men Adam Pålssons framgång måste vara det värsta som hänt din karriär?

– Nej, så känner jag inte alls. Vi är faktiskt släkt, eftersom vi har barn med två syrror. Han jobbar jättemycket och jag jobbar jättemycket och jag tror att båda kommer att ha fina karriärer.

Har hört att du kör runt i en fullproppad Volvo V70, som det ser ut som att någon bor i?

– Vem har sagt det?

Folk bara. 

– Vad roligt att det kommer upp nu.

Det är sant alltså?

– Ja, det har jag faktiskt haft. Men min mamma var nyligen på besök, och hon kände att det inte funkade längre. Hon hjälpte mig att ta ut sakerna, tvätta och fixa den. Nu ser min bil ut som en ny bil.

Hur kunde du låta det hända?

– Det är så skönt att bara slänga in saker. Jag orkade inte ta upp dem i lägenheten,  för där tar de bara plats. Till slut blev bilen som ett litet förråd.

Du slog igenom i tv-serien Upp till kamp 2007, var det extremt tillfredsställande för dig som indiekille?

– Ja, det var det. Men jag älskade alla delar av serien, musiken, stilen och tiden. Jag var helrakad när jag fick frågan om att vara med, jag ljög och sa att håret skulle växa ut trots att jag inte trodde det. Men så växte det otroligt snabbt, som ett mirakel.

 Du har berättat att du blivit en yes man, en som säger ja till allt. 

– Jag blev det på nyårsafton när jag och min kompis Lång-Kalle bestämde oss för att åka till Paris på nyårsdagen, och det blev så lyckat. Men så fick jag rollen i filmen om Borg och McEnroe och det dödade allting.

Men du sa ja till filmen i alla fall. 

– När jag fick frågan om att spela Björn Borg var min första tanke nej. Sedan kollade jag upp honom och kände vafan, det var någonting i hans blick som jag kände igen mig i. Nu känns det rätt.

Hur är du som pappa?

– Jag tror jag är en bra pappa, rolig att hänga med, och att de tycker att det är ganska kul att jag är en ung pappa. Eftersom de lyssnar mycket på dålig musik brukar jag bestämma i bilen och berätta någonting om artisten, så de får lite musikhistoria. De brukar säga att jag kör mycket gamla danska gubbar, men det har jag inte gjort! Det är amerikanska singer/songwriters, men de har fått för sig att de är danskar.

Du är separerad och har tre döttrar med två olika personer. Hur funkar det rent praktiskt? 

– De äldsta tjejerna har jag varannan vecka, de bor hos mig. Den lilla är bara tre och ett halvt så henne har jag inte på veckobasis. Jag pratar isländska med barnen, och vi brukar få till att de är på Island minst en månad på sommaren. Nu ska de åka dit och gå på rockskola. Det är rätt kul faktiskt. Salka spelar gitarr, men Sísí ska börja spela trummor.

Vilket är ditt livs största misslyckande?

– Jag tänker inte så. Folk brukar säga att det är ett misslyckande att skilja sig när man har barn, men jag tycker att det var ett bra beslut.

Vilken är din allra sämsta drogupplevelse?

– Jag har inte haft så många drogupplevelser, men jag provade svamp i USA och det var jobbigt. Jättekul i några timmar, men sen vände det och jag fick jätteont i magen.

Vad bränner du orimligt mycket pengar på?

– Att ha bil i Stockholm kostar skitmycket och sen har jag bränt rätt mycket pengar på gamla danska designmöbler från 1960-talet. Jag köpte soffor i Minervaserien, lät stoppa om kuddarna och kämpade skitmycket med att det där skulle bli bra. Sen bröt jag benet och hela ramen på soffan när jag stretchade i den. Nu vet jag fan inte vad jag ska göra. Jag måste få den lagad.

Vad var jobbigast med att flytta till Sverige?

– Att jag inte kunde någon svenska. I början var jag hippaste killen som snackade engelska och alla ville snacka engelska med en. Men jag började prata svenska rätt fort, och då var jag inte så cool längre.

EM-fotbollen är den största isländska sportframgången sedan 12-1-matchen mot Mighty Ducks i filmen D2: The Mighty Ducks, eller hur?

– Säkert. Det var faktiskt den första filmen jag såg på pay-per-view, men jag förstod aldrig vad islänningarna gjorde där. Island har knappt ett herrlandslag i ishockey. Men det är väl ungefär som svenskarna i Titanic, de är bara där.

Hur ska det gå för ”den isländske kommentatorn” Gudmundur ”Gummi Ben” Benediktsson, klarar han den här uppmärksamheten utan att gå under?

– Det känns som hela universum jobbar för honom just nu och att alla dörrar är öppna.

Du utsågs av Café till Sveriges 23:e bäst klädda man 2016.

– Jag har rasat, förra året var jag tvåa. Jag tänker såklart på vad jag sätter på mig, men det är inte min ambition att vara bäst klädd i Sverige.

Se trailern till Den allvarsamma leken

Det du behöver veta om Sverrir

Namn: Sverrir Pall Gudnason Född: 12 september 1978 i Lund. Familjen flyttade till Island men -återvände till Sverige när Sverrir var 12 år. Familj: Barnen Salka, 11, Sísí, 9, och Blanka, 3. Karriär: Slog igenom som -skådespelare i tv–serien Upp till kamp (2007) och har haft roller i Wallander-filmerna, Hur många lingon finns det i världen?, Call girl, Monica Z, Små citroner gula och CirkelnAktuell med: I Den allvarsamma leken och som Björn Borg i kommande – Borg/McEnroe.

Gilla Café på Facebook!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”false” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.