Annons
Annons

Ta en stund och minns Heath Ledger – från Lords of Dogtown till The Dark Knight

Efter nyheten om den kommande dokumentären om Heath Ledger tar vi en stund och ser tillbaka på vad vi minns allra starkast från skådespelaren som dog alldeles för ung.

Joel Linde

Nyheten om att en dokumentär om skådespelaren Heath Ledger är på väg fick oss att kastas tillbaka till tiden då Heath placerade film efter film på topplistorna.

Annons

Varenda 80-och 90-talist minns nog hur 10 orsaker att hata dig (10 reasons to hate you) förändrade våra krav på den perfekta partnern. Det blev Heath Ledgers stora genombrott och sedan dess har han knappast gjort annat än hyllade roller.

Gilla Cafe.se på Facebook

Från charmig snygging i Casanova, rebellisk riddare i En Riddares Historia, sorgsen cowboy i Brokeback Mountain, fattig surfare i Lords of Dogtown och mordisk serieskurk i Batman: The Dark Knight – Heath Ledger kunde göra alla roller med fullständig inlevelse.

Vi har valt ut nio egenskaper som ringar in vad vi saknar med Heath Ledger.

1. Hans perfekta blandning av bad boy…

2. skojare…

3. och romantiker i 10 orsaker att hata dig.

4. Hans förmåga att stjäla showen – i varje film!

Visst, oftast hade han huvudrollen eftersom…det är klart han ska ha huvudrollen! Men även när han hade en biroll var det Heath Ledger som stal showen. Det kanske starkaste exemplet är som vår tids förmodligen bästa tolkning av en serieskurk, Jokern i Batman: The Dark Knight. Minns någon något annat från den filmen?

5. Hur han bemötte sina fans

Föreställ er att vara Heath Ledger, 20+ med ett hypnotiserande leende och en filmkarriär som går laserfort mot världstoppen. Hans fanskara var så att säga inte liten. Ändå hade han glädjen och närvaron att behandla sina fans så här. (Okej, det här kan ha varit uppgjort, men ändå.)

6. Han var inte rädd för svåra roller

Heath Ledger var inte rädd för en utmaning, vilket kanske blev allra tydligast när han skulle spela Ennis Del Mar, en cowboy från Wyoming i djupaste mellanvästern i USA, i filmen Brokeback Mountain. Det fanns så mycket som kunde gå fel för Ledger: dialekten (han är själv från Australien), cowboy-maneret och inte minst hur han spelade homosexuell. Uppenbarligen gjorde han det med bravur, med tanke på att han blev nominerad eller vann i princip samtliga priser för bästa manliga huvudroll i filmen.

7. Han hade många talanger

Heath Ledger är som sagt från Australien och som sådan har han också lärt sig spela instrumentet som landets urinvånare spelar, didgeridoo. Det fick han möjlighet att visa upp när han var gäst hos Conan O’Brien 2005. (Han kan även flyga flyplan.)

8. Han var cool på riktigt

Ordet cool kan klinga på massa olika sätt, men av allt att döma var Heath Ledger cool i ordets rätta bemärkelse. Han var spontan och rolig framför kamerorna, tillmötesgående med journalister och hade mycket integritet.

9. Han var sig själv

Det kan inte vara helt enkelt för en person som Heath Ledger, med folk som rycker i honom från alla håll och alltid vill ha ut något av honom. Det är lätt att tänka sig att det är svårt att alltid behålla den professionella fasaden intakt. Så är det inte ganska härligt med någon som låter den spricka ibland, och kanske tar en rökpaus på röda mattan mitt under en intervju?

Heath Ledger hade fyllt 38 den 4 april 2017. Läs mer om den kommande dokumentären om hans liv.

Annons

Dela (57)
TweetaLaddar