Hoppa till innehåll

Psykologiprofessorn: 5 tecken på att din kollega är en psykopat

Sanna Hallert

Skyller kollegan alltid sina misstag på dig och armbågar sig fram utan att bry sig om andra? Dags att hissa varningsflagg för psykopat, enligt Kevin Bennet som är professor i psykologi.

I motsats till vad filmer visar är inte alla mördare psykopater och alla psykopater är inte mördare. Tvärtom har de flesta psykopater vanliga jobb och lever vanliga liv, och det finns en överrepresentation av psykopater i chefspositioner. 1 på 100 sägs vara psykopater, så om du arbetar på en stor arbetsplats är chansen större att någon eller några faktiskt är psykopater.

Att upptäcka om någon är psykopat är oftast mest synliga i tidig 20-års ålder enligt Kevin Bennet professor i psykologi på Penn State University men det finns fem tecken som avslöjar om kollegan på jobbet har psykopatiska tendenser:

1. Du övertalas in i riskfyllda situationer

Psykopater söker ofta kickar. Det i kombination med att de inte är särskilt brydda över sin egen säkerhet, eller andras, leder det ofta till farliga situationer. Till en början kan det vara roligt, till exempel i form av olika upptåg på After worken. Men plötsligt har du blivit övertalad att göra något dödsföraktande eller olagligt, och den kittlande känslan har övergått till något som bara är obehagligt.

2. Charmiga till en början

Psykopaten kan till en början vara väldigt charmig och är ofta omtyckt med snabba repliker och lustiga påpekanden. Men sedan tar det stopp. Efter ett tag inser du att charmen endast är en fasad och om psykopaten begår något fel kommer denne inte att dra sig för att skylla på dig, utan att känna skuld.

3. Inget samvete

Du vet den där lilla rösten i huvudet som hindrar dig från att ta åt dig äran för andras jobb eller som lämnar in den borttappade mobilen till receptionen? Psykopater saknar den. I flera studier har man sett att psykopater helt saknar samvete och sympati. Därför finns det stor risk att psykopaten kommer att utnyttja dig om möjligheten finns.

4. Övertygad om sin egen förträfflighet

Psykopater har ofta en förvriden självbild och anser sig vara bäst och ha störst potential av alla. Därför är det självklart att även om de inte har gjort dina arbetsuppgifter tidigare så kommer de att vara mycket bättre på det. Det här leder också till att de ofta inte känner att regler och lagar bör tillämpas på dem och därför slår dig sig hänsynslöst fram för att klättra på karriärsstegen.

5. Mästare på att manipulera

Att manipulera andra runt omkring sig är något psykopaten inte kan motstå. Det behöver inte ens finnas någon mening med själva manipuleringen mer än att psykopaten njuter av att kunna få dig dit dem vill. Personen kan berätta saker för dig som du sedan upptäcker är helt tagna ur luften. Ljög kollegan eller var det en missuppfattning från någon av er? Vid konfrontation kommer säkerligen psykopaten spela oförstående, och det är omöjligt att bevisa att psykopaten ljög för dig, men var på din vakt om det blir ett mönster.

Källor: Psychology today

Artikeln publicerades först på MåBra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.