Hoppa till innehåll

Svenska bandet skickade vykort till SD-toppar – nu hotas de

Joakim Almén

Förra veckan gjorde bandet The Bland en cover på ”Lush Life” i Cafés och ELLE:s livesändning. Nu släpper de ny singel – och tar samtidigt ställning mot maktmissbrukande makthavare. Ett ställningstagande som lett till att bandet hotats.

Förra veckan gästade det svenska americana-bandet The Bland Cafés och ELLE:s Zara Larsson-livesändning. Sångaren Axel Öberg och gitarristen Anton Torstensson representerade sexmannabandet och gjorde en kraftfull cover på Zara Larssons kanske mest kända låt Lush Life.

Nu är Örebro-bandet med kopplingar till Uppsala aktuellt med singelsläpp. Mighty Old One heter den nya singeln som släpps i dag, fredag, och låten är lika mäktig som titeln gör gällande. Med sin flådiga upp till kamp-känsla ackompanjeras singelsläppet av ett politiskt statement som lyfter låtens kampkänsla ytterligare. Bandet har sammanfört ansikten på världsledare som Donald Trump, Vladimir Putin och svenska politiker som Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson i samma bild. En protest mot makthavare som missbrukar folks förtroende.

– Vi har klumpat ihop ett gäng människor som missbrukar sitt ansvar jävligt mycket just. Det känns som att det börjar bli farligt, det som pågår. Det känns obehagligt att ett så accepterat parti som moderaterna börjar flörta med rasister, säger bandets sångare och låtskrivare Axel Öberg.

Bandets texter har tidigare främst vidrört ämnen som hur man som ung tvingas hoppa in i ett ekorrhjul av att skita i relationer, jobba, bli deprimerad för att dö alldeles för ung i hjärtinfarkt. Men med de skeva tiderna vi lever i har det politiska engagemanget notchats upp en nivå, Axel ser på världsläget med frustration:

–Jag börjar bli påtagligt känslomässigt påverkad av allt som händer just nu – känslan av otålighet och kraftlöshet börjar kännas mer och mer som ilska.

Ni ska posta bilden som ett vykort?

– Vi har tryckt upp 1 000 vykort som vi kommer att skicka ut per post. Vi sätter frimärken på kuverten just nu. Givetvis är inte vykortet personligen riktat åt alla vi skickar till, men vi vill få sprätt på budskapet.

Och sprätt på budskapet har bandet onekligen fått. Axel berättar dagen efter intervjun att bandet fått positiva reaktioner från flera av de som fått utskicket (bland annat kommenterade Fredrik Wikingsson peppigt på bandets Instagram) – men även negativa, bandet har redan mottagit åtta samtal av hotkaraktär, efter att vykorten skickats ut.

– Folk – åtta stycken nu tror jag – har ringt och bland annat sagt saker som ”det här kommer ni att få ångra”. De har ringt från dolt nummer, de har ringt mig, vår manager och även skivbolaget har fått samtal. Det är bisarrt att människor blir så provocerade att hot känns adekvat. Nu när högervindarna blåser tungt känns det dock viktigt att inte skrämmas av anonyma personers hot även om det såklart är sjukt obehagligt. Det vore roligare om folk ville diskutera.

Finns direkt koppling mellan utskicket och låtens lyrik?

– Låttexten handlar om maktmissbruk och hur personer som haft förtroende av folket växer sig stora och glömmer bort varför de egentligen är där de är. Den skrevs för tre år sedan när Sverigedemokraterna växte sig större i riksdagen. Inte kunde vi tro att den skulle kännas ännu mer aktuell i dag. Man kan väl i princip säga att världens större länder nu leds av fascister?

Det är en del kända makthavare på bilden, vilket är det mest överraskande namnet?
– Stefan Whilde, längst till höger, är en av de aktiva motståndarna till vaccinering i Sverige just nu. Att kunskap och forskning avfärdas bekostar nu barn som smittas i mässling med livet. Detta är inte okej och borde lyftas högre. Casey Affleck är ju en bubblare också. Det känns fel att kvinnoförtryckare ska belönas på sättet han har.

Har ni reflekterat över att introt till ”Mighty Old One” har vissa likheter med Metallicas Nothing Else Matters gitarrplockade e-moll?
– Haha ja! Anton som spelar gitarr blir lite irriterad när man tar upp det. Han tycker inte alls att det är likt, plockmönstret är inte likadant, det är g-moll och det är bara ett ackord. Det är nog stämningen och tempot som är liknande och sen har låten en liknande teatralisk stämning. Vi funderade på att ta bort det, vi misstänkte att det här skulle ske och alla som lyssnar på den säger ju att det är likt. Men det är lite kul också, säger han och skrattar.

The Bland bildades när medlemmar träffades under en Nya Zeeland-resa 2009, och genom åren har bandet byggt upp en stadig fanbase. Man har gjort det genom att, något okonventionellt, spela på gator, torg och hustak runtom i Europa. 2013 hyrde man en husbil och turnerade runt i Europa genom att spela på, just det, gator och torg… och båtar.

– Ett starkt minne är ni var i Italien och spelade i Genoas hamn. Vi hade druckit mycket dagen innan och åkt bil från Nice. Vi var extremt trötta. Vi drog upp trumsetet och började jamma, och så kom det lite publik. Vi fortsatte att köra på och det exploderade – det var folk överallt. Hela vägen blockerades där det åkte transportfordon, polisbilar. Helt plötsligt dyker det upp poliser med automatvapen som stängde ned vår lilla gatusättning och folk började att bli smått upproriska.

Lydde ni ordningsmakten?

– Det var inte lagligt att spela där, det var nästan aldrig lagligt att spela nånstans i Europa när vi spelade på gatan. Men, det som hände då, som gör historien ännu sjukare, är att det kom ett gäng som hade hört och sett det här. Det var i lyxyachtdelen av Genoa, där Steven Spielbergs båt Seven Seas stod. Vi följde med folket med till en stor restaurang, där vi lassade upp och körde en spelning. Det skickades pengar och dyra drinkar på oss, och det satt kaptener och skrockade.

Jag ser en nyrik kapten Haddock-figur framför mig. Det låter härligt!

– Ja! Men det slutar inte där. Efter den spelningen kom en kapten och erbjöd oss 200 euro för att spela på deras båt, så då fortsatte vi upp på en yacht och spelade framför marmorfåtöljer och pool. Kontrasten var påtaglig då vi dagen innan i Nice blev rånade och vi hade inbrott i bilen.

I höst släpps bandets debutalbum, och härnäst väntar en Tysklandsturné och i slutet av april spelar man i Sverige, ihop med svenska Trummor & Orgel och den spanska internetsensationen Vurro, han som spelar fem olika instrument iförd ett kohuvud som huvudbonad.

Slutligen, vilka är de bästa americana-låtarna som någonsin gjorts? 

– Det är lätt att få brainfreeze när man ska välja och vraka, men de tre vi tycker är bäst just nu är Love och deras Maybe The People Would Be The Times Or Between Clark And Hilldale, den har inspirerat det låtskapande vi håller på med nu. Sen, givetvis en låt med det bästa americana-bandet någonsin – The Band: Rag Mama Rag. Och slutligen Torn And Frayed från Stones Exile on Main Street – världens bästa album alla kategorier.

Hör The Blands singel Mighty Old One här.

Se när The Bland spelar Zara Larssons Lush Life.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.