Fotoutställning med The Hives ger unik inblick i livet som turnerande rockmusiker

The Hives fotograferade av Göran Broberg.

Mellan 2013 och 2023 har fotografen Göran Broberg följt med The Hives tre varv runt jorden, på fem kontinenter och tagit över 28 000 bilder. Nu ställs ett urval ut på Sergelgatans Konsthall i Stockholm.

Joakim Almén | Foto: Göran Broberg  |  Publicerad 2023-08-07 10:50  |  Lästid: 2 minuter

Efter att ha släppt hyllade singlar som Bogus Operandi och Countdown to Shutdown är det på fredag 11 augusti dags för det internationellt prisade rockbandet från Fagersta att släppa fullängdaren The Death of Randy Fitzsimmons – deras första album på över ett decennium.

Under våren och sommaren har riffmästarna, som ofta kallats för världens bästa liveband, varit ute på en världsturné, där de bland annat spelat med Arctic Monkeys i Europa. Frontmannen och sångaren Howlin’ Pelle Almqvist är dessutom den här tidningens nästa omslagsman när nya numret av Café släpps i butik på torsdag 10 augusti.

Som om inte album-, turné- och magasinsomslagsaktualitet vore tillräckligt så kommer här en ytterligare aktualitet: med start torsdag 10 augusti visas för första gången 55 utvalda printar i storformat i utställningen The Hives & Göran Broberg – The Monochrome Chronicle – Decade 1 på Sergelgatans Konsthall i Stockholm.

The Hives i Peking 2015. Foto: Göran Broberg

Fotografen Göran Broberg såg The Hives live första gången 2013 på KB i Malmö. Broberg var där för att rutinmässigt ta några bilder och sen knata vidare mot nästa fotogig. KB-spelningen blev i stället början till ett turnéliv och en fotografisk dagbok som tagit ett decennium att färdigställa.

Mellan 2013 och 2023 har Broberg följt med The Hives tre varv runt jorden, på fem kontinenter och oräkneligt antal länder och tagit över 28 000 bilder.

Resultatet är samlat i sex exklusiva nummer av magasinet The Monochrome Chronicle, ett samarbete mellan bandet och fotografen, där Göran Brobergs bilder presenteras med tillhörande texter av frontmannen Pelle Almqvist och gitarristen Niklas Almqvist.

Bandet förbereder sig inför en spelning i Tokyo 2014. Foto: Göran Broberg

Bilderna ger en nära inblick i turnélivet där de långa väntetiderna, resorna, oplanerade händelserna och allt runt omkring scenen får ta plats.

”Turnélivet med The Hives är oberäkneligt och underbart. Jag har följt dem från små bröllopsspelningar i Dalarna till stora festivaler i Asien och allt däremellan. Jag är fascinerad och ständigt inspirerad och förstår varför rockbandet från Fagersta i Västmanland kallats och är världens bästa liveband”, säger Göran Broberg och fortsätter:

”Jag ser den här utställningen som ett avslut och en början – första decenniet är nu avklarat och samtidigt börjar nästa.”

Fotoutställningen ”The Hives & Göran Broberg – The Monochrome Chronicle – Decade 1” öppnar torsdag 10 augusti på Sergelgatans Konsthall i Stockholm.

Mikrofonsladdsakrobatik i New York 2013. Foto: Göran Broberg
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-08 15:56