Så blir du en bättre man i 22 steg

Efter hashtaggarna #metoo och "ihave har nu ett digitalt upprop startats för att samla mäns tips till varandra om hur de kan bli bättre män.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-10-19 10:20  |  Lästid: 3 minuter

De senaste dagarna har hashtaggen #metoo fyllt alla sociala medier med kvinnors berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Men kort därefter kom även ropen om männen. Var var männen? “Alla dessa kvinnor som blivit utsatta, men inte en enda man som utsatt någon?” var en vanlig frågeställning.

Och som ett brev på posten: Hashtaggar som #ihave och #ididit uppstod, under vilka män delade med sig av saker de gjort som de i dag ångrar. Café pratade bland annat med Musse Hasselvall som var en av de första offentliga männen att dela en bekännelse.

Men nu har vindarna börjat blåsa åt ytterligare ett nytt håll. I stället för att bara dela med sig av vad man gjort och ångrar, uppmanas nu män, genom ett viralt inlägg på Facebook, att dela med sig av handfasta tips på hur de själva ska bli bättre män.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ida.ostensson/posts/10155629812175450″]

Inlägget har delats tusentals gånger från olika håll och samlat på sig hundratals kommentarer. Vi har läst dem och plockat ut några av de bästa, mest konkreta tipsen.

1. Ifrågasätta mig själv

Jag ska vara ärlig med mig själv och ifrågasätta egna beteendemönster och hur dessa påverkar människor runtomkring mig. Och så ska jag prata, prata, prata med andra män. Om känslor, om mina tankar kring manlighet, om hur vi kan ta ansvar tillsammans.

2. Inte acceptera “boys will be boys” 

Jag jobbar i skolan. Jag tänker inte ursäkta “grabbigt” beteende med “boys will be boys”.

3. Fråga ex hur jag betett mig

Jag tänker höra med tidigare partners vad de anser om mitt handlande gentemot dem. Jag tänker vara beredd på att inte ifrågasätta svaren utan bara lyssna.

4. Inte låta sex framställas som något kvinnor ska “gå med på”

Att alltid säga ifrån och ge en motbild när sex framställs som en transaktion från en kvinna till en man. Samtycke är inte att “gå med på” eller “ställa upp”. Samtycke är att aktivt vilja för sin egen skull!

5. Inte se sex som en tävling

Jag ska aldrig mer se sex som en tävling där jag ska vinna mot andra och försöka överlista någon.

6. Tänka på min plats i det offentliga rummet

Jag försöker att undvika att göra otrygga situationer mer otrygga. På bussen, sena kvällar. Jag försöker ha en medvetenhet om det utrymme jag tar i det offentliga, och hur mitt agerande kan tolkas av andra.

7. Alltid vara öppen för att omvärdera åsikter

Alltid sträva efter att lära mig mer, alltid vara beredd att omvärdera mina åsikter och kunskaper. Vara mer ödmjuk.

8. Berätta för vänner när jag gått över gränsen

Jag ska dela med mig till mina vänner om gånger då jag har gått över en gräns och varför det var fel.

9. Påpeka härskartekniker på jobbet

Jag ska, när mina manliga kollegor använder härskartekniker för att trycka ner mina kvinnliga kollegor, upplysa dem om vad de nyss gjorde.

10. Reflektera kring hur jag bidrar till grabbig jargong

Jag ska, när det gäller mitt eget beteende idag (alltså nu, i livet och inte något jag gjort förut), göra ett krafttag kring hur jag faller in i och är med och skapar grabbig jargong.

11. Prata med pojkar som säger att “tjejer är blä”

Att varje dag försöka få sina pojkbarn att förstå hur man ska vara mot andra och att diskutera “tjejer är blä”-attityden varje gång den kommer upp.

12. Tänka mer på hur jag utövar makt och varför

13. Syna sexistiska kommentarer och skämt

Jag ska fortsätta syna sexistiska kommentarer och “skämt” varje gång jag ser eller hör det i vardagen, och jag ska fortsätta att med mitt sätt att vara, visa ungdomarna jag jobbar med att det finns alternativ till machostilen som man.

14. Sluta vara passiv

Jag ska sluta vara passiv, sluta leva bara i min egna trygga lilla bubbla som man alltid har gjort! Det krävs mycket mod att våga ställa sig upp och sätta ner foten.

15. Tala öppet med andra män om hur motbjudande sådant beteende är.

16. Inte utöva härskartekniker

Att inte ge uttryck för den “manliga blicken” – i vilket beteende jag premierar, ignorerar och bestraffar.

17. Be mina vänner säga åt mig om jag gör fel

Jag ske be mina vänner att låta mig veta ifall jag gör någonting omedvetet som bidrar till att befästa våldtäktskulturen, så att jag kan sluta med det.

18. Prata med andra för att hjälpa män inse strukturerna

Diskutera med kolleger och vänner för att få andra män att förstå att vi, passivt eller aktivt, deltagit i skadliga beteenden och att vi, istället för att skjuta det ifrån oss och distansera oss, accepterar det och lär oss utav det.

19. Prata jämställdhet på föräldramöten och i idrottsklubbar

Alltid lyfta frågan på föräldramöten och i barnens idrottsklubbar så vi kan prata med våra barn om jämställdhet, maktordning, ömsesidighet, respekt och samtycke så vi kan hjälpas åt att inte skola in de pojkar som växer upp nu i en skev manlighet.

20. Hjälpa mina elever sätta gränser

Jag försöker stärka mina elever till deras rätt att sätta gränser. Både i form att säga åt sina kompisar och i form av att sätta gränser för vad andra får göra mot dem själva.

21. Inte tvinga min partner att säga nej

Jag ska söka efter tecken på att min sexpartner ger sitt samtycke istället för att den ska behöva säga nej.

22. Aldrig använda nedvärderande uttryck om kvinnor för att beskriva svagheter

Aldrig mer använda uttryck om kvinnor, kvinnligt kön och så vidare, för att beskriva svagheter. Samt säga ifrån till sexistiskt beteende.

Läs fler tips eller bidra själv här!

Läs också Musse Hasselvalls berättelse om när han gått över gränsen med kvinnor, om bråket gällande vem som egentligen startade #metoo och Cafés Markus Thunbergs text om varför det inte är särskilt lätt att vara man just nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-19 14:06