Hoppa till innehåll

Bråk om vem som faktiskt startade rörelsen Me Too

Joel Linde

Efter att hashtagen #metoo spridits i sociala medier de senaste dagarna har arga röster höjts om att fel person har fått äran för kampanjen.

De senaste dagarna har mycket handlat om hashtag #metoo. Kvinnor – och en del män – berättar under de två orden att de också varit med om sexuella övergrepp eller trakasserier, precis som kvinnorna Harvey Weinstein förgripit sig på, vilket föranledde hela rörelsen.

Men allteftersom medier har tillskrivit Alyssa Milano äran för att sprida budskapet bakom orden ”Me too” har också många upprörts för att äran är missriktad.

”En shout out till min vän Tarana Burke som har varit en förkämpe för övergreppsoffer och sagt #MeToo i många år”, skrev journalisten och författaren Britni Danielle på Twitter, tillsammans med en film på nämnda Tarana.

Många andra har också sagt ifrån och menar att det är fel att inte ge äran åt den person som faktiskt förtjänar den.

”#MeToo startades av Tarana Burke. Sluta radera svarta kvinnor”, skriver journalisten Aura Bogado på Twitter.

https://twitter.com/aurabogado/status/919970867131555845

”Alltså, #MeToo startades av Tarana Burke för ett decennium sedan men självklart får den här vita kvinnan all ära,” skriver en annan användare.

https://twitter.com/mayahashley/status/920028964109856768

Senare samma dag uppmärksammade Alyssa Milano själv att hon fått reda på att Tarana Burke faktiskt låg bakom rörelsen Me Too som existerat långt tidigare än den som drog igång efter Weinstein-härvan.

Tarana Burke själv säger att hon inte fokuserar på äran för en internetkampanj, utan är glad att rörelsen och dess syfte har fått ytterligare liv.

”Tack!! Det här är mitt livsverk och jag är glad att det förstärks på det här sättet. Det är mer än en rörande stund – det är en rörelse!! #metoo”, svarade hon Alyssa på Twitter.

Tarana Burk startade organisationen Just Be inc. 2006, för att hjälpa utsatta kvinnor, främst rasifierade, till ett liv fritt från våld och övergrepp.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.