9 tips för dig som är ungkarl – så får du ditt hem att framstå som ordnat

Det är en sak att ha det som man vill hemma, en annan sak hur man har det när man får besök. Här är några enkla tips till dig eller en vän som behöver ge lägenheten ett ansiktslyft nästa gång det kommer en gäst.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-02-17 14:27  |  Lästid: 4 minuter

När det kommer vänner, familj, svärföräldrar eller kanske en dejt på besök inleds ofta ett febrilt homestyling-projekt för att polera fasaden av ett alldagligt, halvstädat, helt okej inrett hem. Saker som ligger framme slängs ner i lådor, disk ställs in i skåpen, kläder får de mest uppfinningsrika nya förvaringsställena, ytor snabbtorkas och man genomför en slarvig svabbning av golvet med starkt luktande rengöringsmedel. Känner du igen det?

Läs också: 30 saker du absolut inte får göra efter 30

Om besöket därtill kommer lite hungrig ställer det till än mer huvudbry. Hämtmat från någon av de stammis-ställena du har i närheten funkar inte riktigt – då är det lätt att din bluff synas. Förutom att du dammsuger och ställer ordning skorna i hallen finns det några saker som man lägger märke till när man kommer in i någon annans lägenhet som är lätta och går snabbt att åtgärda.

Här kommer därför några tips på saker som går lätt att fixa och ger dig en kickback värt besväret – små detaljer som vittnar om en kille med ordning och reda.

Läs också: 16 inredningsprylar som avslöjar att du är ungkarl

Städa badrummet.

Förutom att det finns hygien- och trivselskäl för dig själv drar ett ostädat badrum ner betyget rejält i den tysta inspektionen som gästen gör av din lägenhet. Snabb checklist är att städa toalett och handfat, ta bort träningskläder och handdukar som hänger på tork, plocka bort tandborsten från handfatet, se till att tvålen är påfylld och ta fram en oöppnad rulle med toapapper.

Pimpa soffan

Eller, pimpa och pimpa, skaffa ett par snygga kuddöverdrag. Det räcker långt. Bonus är en snygg filt som hänger lite sådär lagom slarvigt, men ändå prydligt, över ena armstödet av soffan. Det ser trevligt ut och bjuder in till häng i soffmöbeln (som eftersom att du bor själv är den viktigaste möbeln i ditt hem, näst efter teven).

En halvbra flaska vin

Du behöver inte gilla vin, du behöver inte ens dricka det. Men att ha en flaska vin (gärna rött) stående synligt förhöjer helhetsintrycket. Lägg på en tjuga eller så på den billigaste flaskan, så slipper du skämmas över smaken den gång du faktiskt öppnar flaskan och bjuder på ett glas. Vintips hittar du här.

Håll ordning i kylen

Få saker signalerar att man befinner hemma hos en ungkarl som det man möts av när man öppnar kylen. Även om innehållet består av typ ett paket smör, ketchup, en halvdrucken mjölk och tre flaskor läsk, så se till att det är rent i kylen, att saker som ska stå upp står upp och att gammal mat är utrensad. Inför viktigt besök, som typ svärföräldrar: fyll på kylen med lite grönsaker och basvaror – allt utom Eldorado går bra.

Hitta din paradrätt

Om gästen är, eller blir, hungrig under besöket är det inte läge att servera ägg och bacon. Förhoppningsvis vet du redan i förväg om du förväntas bjuda på mat, men ha då en rätt som du vet att du gör bra – och som går relativt fort att laga. Det är inte läge att chansa här. Det behöver inte vara avancerat, men det måste vara gott.

Plocka bort panten

Det fanns en tid när man samlade på pant. Antingen var du 7 bast och varje krona var viktig, eller så var du 17 bast och lät panten och tomglasen symbolisera hur mycket det dracks på den senaste hemmafesten. Men den tiden är över. Sedan länge. Panten ser bara ut som en kvarglömd rest av en kille som inte orkar. Bort med den bara!

Grönt i köket

Köket behöver inte vara skinande rent och steriliserat, men en viss nivå förväntas. Självklart har du redan diskat (eller ställt in disken i ett skåp) och plockat undan kapsylöppnaren (som alltid ligger framme till nästa gång du ska ta dig en öl) men sätt gärna pricken över i:et med en eller två färska kryddor i fönsterkarmen. Ser bra ut, doftar ofta gott – och blir en snygg garnering till din paradrätt som du ju redan har tänkt ut.

ungkarl-garderob
Drömgarderob! Tills dess: Förvara kläderna i garderob/byrå/tvättkorg.

Vik dina kläder

För dig som endast har stängda garderober är det här inte lika viktigt som för dig som har delar av garderoben liggandes synligt på t.ex. en byrå. Men vik dina kläder och lägg dom i hyfsad ordning. Det ger bilden av en kille med öga för detaljer och du samlar poäng – samtidigt som du slipper skrynkliga kläder.

Smutstvätt på rätt plats

Skaffa en tvättkort som rymmer minst 4 maskiner smutstvätt, för det är ungefär med den intervallen du tvättar. Smutstvätt på golvet funkar inte. Så länge smutstvätten inte syns finns den ju inte, eller hur? Byt även gärna sängkläder innan besöket. Det syns – och det märks.

Nu har du en liten checklist att minnas nästa gång du väntar besök. Ju fler du prickar av desto bättre!

Mer läsning!

30 saker du absolut inte får göra efter 30

16 inredningsprylar som avslöjar att du är ungkarl

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-30 18:07