Hoppa till innehåll

13 ställen i hemmet vi sällan städar – men verkligen borde

Olle Arnell

Tycker du att du gör ett fantastiskt jobb med städningen hemma? Det gör du förmodligen också, men förutom att man ibland fuskar lite medvetet finns det även ställen som man inte tänker på. Sara Ångström Burling hos våra vänner på Elle Decoration har avslöjat ställena vi oftast missar att städa på. Här är 13 ställen i hemmet … Continued

BreakingBad-s04e02-004

Tycker du att du gör ett fantastiskt jobb med städningen hemma? Det gör du förmodligen också, men förutom att man ibland fuskar lite medvetet finns det även ställen som man inte tänker på. Sara Ångström Burling hos våra vänner på Elle Decoration har avslöjat ställena vi oftast missar att städa på.

Här är 13 ställen i hemmet du kanske ska kika lite närmare på vid nästa storstädning.

Fjärrkontrollen
Ett papper eller en trasa med lite desinfektionsmedel är allt du behöver för att få bort bakteriebomben på fjärrkontrollen.

Under soffdynorna
Medan du dammsuger golvet, passa på att suga upp alla smulor, allt damm och allt gudvetvad som samlats under soffdynorna.

Tandborstmuggen
Den här bakteriehärden är extra viktig att fokusera på då och då eftersom bakterierna som samlas här kan spridas till din tandborste.

Tvättmaskinen
Luktar dina kläder sunkigare EFTER tvätten än före? Då är det verkligen dags att rengöra tvättmaskinen. Kör en blandning av vit vinäger och bikarbonat genom maskinens varmaste program.

Kaffebryggaren
Börjar morgonkaffet smaka mysko? Då är det verkligen dags att göra rent kaffebryggaren. Kalkavlagringar från hårt vatten och rester från bryggningen kan sakta men säkert förstöra din bryggare om du inte rengör den en gång i månaden. Blanda lika delar vit vinäger och vatten och kör genom bryggaren. Stäng av maskinen halvvägs genom processen och vänta en timme innan du sätter igång den igen och kör igenom resten av vätskan. Därefter kör du rent vatten genom bryggaren gång på gång tills du märker att vinägerlukten är borta. Själva kannan och filtret diskar du i diskmaskinen.

Fönsterkarmarna
Vi rengör fönsterrutorna och fönsterbrädorna men glömmer ofta karmarna där det samlas massor med jox. En gammal tandborste med lite rengöringsmedel på gör susen!

Bakom och under stora möbler
Ja, det är jobbigt, men då och då MÅSTE du flytta på sängen, soffan och andra tunga möbler för att komma åt dammsamlingen där under.

Under kylen
Att rulla ut kylskåpet är ingen piece of cake direkt men någon gång måste det göras så varför inte ta tjuren vid hornen och göra det nästa gång du har storstädning?

Bakom toaletten
Också ett ställe som får alldeles för lite kärlek… Svårt att komma åt men det är bara att kämpa på!

Soffkuddarna
Prydnadskuddarna i soffan samlar förr eller senare på sig lika mycket döda hudceller, damm och smuts som dina kuddar i sängen gör. Så passa på att dammsuga även dem när du ändå dammsuger golvet och glöm inte att ta bort kuddfodralen och tvätta både dem och innerkuddarna då och då.

Gardiner och möbelklädslar
Även om det ser rent ut för blotta ögat kan det gömma sig allt från pollen och damm till bakterier och mögel i gardinerna och klädseln på stoppade möbler. Så dammsug ofta och tvätta i tvättmaskinen om det är möjligt!

Diskmaskinen
Även maskiner som gör rent behöver rengöras ibland. I diskmaskinen kan matrester, kalkavlagringar och diskmedelsrester täppa till systemet så börja med att rengöra filtret och häll sedan 1-2 deciliter ättikssprit i diskmedelsfacket och sätt igång snabbprogrammet.

Dörrknoppar, handtag och strömbrytare
Ett paradis för bakterier från smutsiga händer. Torka av med desinfektionsmedel regelbundet!

För mer tips om inredning, städtips och snygg styling i hemmet, besök Elle Decoration!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.