Superstjärnan Tom Holland om nya filmen ”Cherry”, opioidkrisen och green screens

Tvådelad bild på Tom Holland. På ena sidan civil och andra sidan som hans karaktär Cherry

Inför Apple TV+ nya storfilm ”Cherry” fick Café en exklusiv pratstund med Hollywood-stjärnan känd från ”Spider-Man”-filmerna.

Robin Åberg | Foto: Getty & Apple TV+  |  Publicerad 2021-02-26 15:06  |  Lästid: 3 minuter

Efter uppmärksammade serier som svindyra The Morning Show, sci-fi-serien For All Mankind med Joel Kinnaman och Stranger Things-utmanaren Ghostwriter kommer snart nästa stora originalproduktion från Apples egen streamingtjänst Apple TV+.

I den nya storfilmen Cherry samsas namn som Michael Gandolfini (japp, James son) och Midsommar-bekantingen Jack Reynor i rollistan – men det klart tyngsta namnet är Tom ”Spider-Man” Holland som spelar huvudrollen.

Filmen är uppdelad i sju kapitel som berättar Cherrys historia: från ung och nyförälskad till opioidberoende krigsveteran som fängslas för ett antal bankrån.

Foto: Getty

För att få ihop filmens många olika teman (kärlekshistoria, krigsskildring, knark- och bankrånarrulle) till en enhet anlitades bröderna Joe och Anthony Russo som regissörer. Russo-bröderna och Tom Holland har tidigare arbetat tillsammans i både Avengers och Spider-Man.

Inför den digital premiären av Cherry på Apple TV+ den 12 mars fick Café ett exklusivt digitalt snack med Tom Holland.

Du har tidigare sagt att du inte skulle ha gjort den här filmen om det inte var för bröderna Russo. Varför inte?

– Jag tror jag kände att jag inte riktigt var redo att ta itu med en film som denna. Cherry är ett enormt stort steg från allt jag gjort tidigare och jag visste att det skulle bli en stor utmaning. Om jag inte haft bröderna Russo som stöd tror jag det blivit för mycket för mig, tryggheten de gav mig genom hela processen betydde väldigt mycket.

Var det ett stort ansvar att förvalta den här historien?

– Jag tror att vi alla kände ett stort ansvar eftersom min karaktär representerar miljoner av människor runt hela världen som är beroende av droger. När Cherry kommer hem från Irak lider han av PTSD och hamnar i det här systemet av utskrivna opioider som helt enkelt inte funkar. Att han sen börjar ta tyngre droger är inte ett medvetet val utan en väg han motvilligt slängs in på.

Tom Holland som Cherry i Irak. Foto: Apple TV+

Soldater med PTSD har setts i flertalet klassiska filmer som Rambo och Deer Hunter, var det något du inspirerades av?

– Jag försökte att inte inspireras av tidigare filmer eftersom jag ville att det här verkligen skulle bli något unikt och mitt eget. Istället gjorde jag mycket research, jag måste ha gjort 30 intervjuer med veteraner som varit med om liknande saker och försökte lära mig så mycket som möjligt. Jag visste inte så mycket om opiodepidemin innan, så mycket kommer av att lyssnat på de som upplevt den.

Vad driver din karaktär Cherry?

– Jag tror att en stor del av de val han gör när han kommer tillbaka från Irak baseras på trauma. En av veteranerna jag pratade med innan inspelningarna började sa att ”de tränar civila till att bli mördare men de tränar inte mördarna att åter bli civila, de släpper bara ut dem i samhället”.

Cherry åldras 18 år genom filmen, hur åldras man på ett övertygande sätt?

– Det är svårt att spela äldre men jag hade väldigt bra smink att gömma mig bakom. Jag tror jag hade proteser i pannan, på ögonbrynen, protespåsar under ögonen och kanske även en på överläppen, så sminket var ganska stor del av det.

Det var inget du tränat på när du försökte komma in på nattklubbar som ung?

– Haha…

Den “diskrete” bankrånaren Cherry. Foto: Apple TV+

Cherry bryter den fjärde väggen flera gånger genom filmen, hur var det för dig som skådespelare?

– Det var konstigt eftersom man tränat hela karriären på att inte kolla in i kameran. Men jag tror att varje gång Cherry talar till kameran är idén att det är Cherry från framtiden som tänker på vad som händer i scenen, så det var svårt att liksom få in de två olika versionerna av honom.

– Men vad jag älskar med det är att, istället för att det bara är en film som publiken tittar på, blir det att man tar med publiken på den här resan. Varje gång jag pratar till kameran är det som att jag frågar ”är ni kvar? Ok, spänn fast er, vi har mer att göra!” och jag gillar att Xherry verkligen bär publiken genom hela resan.

Det här är första gången på länge du inte spelar in framför en green screen. Föredrar du att spela in på plats?

– Ja, eftersom det gör en mer närvarande, man kan njuta av platsen och ens karaktär kan liksom vandra fritt genom en faktisk plats. Men samtidigt, när vi gör de här stora Spider-Man-filmerna är scenerna de bygger upp så fantastiska att det nästan känns som att man är ”on location”.

Spana in trailern till Apple TV+-filmen Cherry här!

Tom Holland-filmen ”Cherry” släpps på Apple TV+ den 12 mars.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-26 15:48