Hoppa till innehåll

13 heta serier du inte får missa 2024

2024 års hetaste tv-serier.
Joakim Almén

En ny säsong av ”True Detective”, Spielberg och Hanks storslagna krigsdrama ”Masters of the Air” och ”Game of Thrones”-skaparnas nya mastodontprojekt på Netflix är några av höjdarna att se fram emot 2024.

Serieåret 2023 gav oss pangserier som The Last of Us, Poker Face, en ny maxbetygsäsong av The Bear och en dramatisk final av Succession. Och inte att förglömma: den bästa Fargo-säsongen sedan den allra första.

När Café kikar i spåkulan för 2024 ser det faktiskt minst lika spännande ut. Faktum är att det är full gas redan i januari – serieåret rivstartar med en ny säsong av True Detective (blir det en Jodie Foster-revival à la Matthew McConaughey?) och följs av alla killars luftburna krigsdrömserie Masters of the Air. Och när Batman-spinoffen The Penguin får premiär senare under året kan Colin Farrell potentiellt gangstergarva hela vägen till Golden Globes-galan.

Här är 13 heta serier att se fram emot som släpps under 2024.

LÄS OCKSÅ: 23 suveräna serier från 2023 du inte får missa


True Detective: Night Country

Premiär 15 januari på HBO Max.

Kan Jodie Foster och proffsboxaren Kali Reis göra ”True Detective” bra på riktigt igen? Varken säsong 2 eller 3 var i närheten av den första säsongens skyhöga kvalitet.

Tiden är en platt cirkel, och True Detective är återigen en snackis i tv-världen. I fjärde säsongen av den spretiga kriminalantologin spelar Jodie Foster (!) och proffsboxaren Kali Reis (!) två poliser som utreder försvinnandet av åtta män på en forskningsstation i Alaska. Frostig stämning och krypande obehag utlovas. Vågar man hoppas på en Jodie Foster-revival i paritet med Matthew McConaugheys McConaissance? Tummar hålls. (Joel Ågren)


Masters of the Air

Premiär 26 januari på Apple TV+.

2024 års mest fartfyllda tv-serie är snart här. Foto: Apple TV+

Äntligen är det premiärdags för producentduon Steven Spielberg och Tom Hanks andliga uppföljare till Band of Brothers och The Pacific. I Masters of the Air, som på förhand känns som 2024 års allra hetaste serie (fast den känslan är förmodligen starkast hos killar), är krigsskådeplatsen slaget om luften under andra världskriget. Miniserien baseras på Donald L. Millers bok med samma namn och följer ett gäng amerikanska ”bomber boys” kamp mot nazisterna. No Time to Die-mannen Cary Joji Fukunaga regisserar flera avsnitt. (Joakim Almén)


Manhunt

Premiär 15 mars på Apple TV+.

Ett historiskt krimdrama med potential – Manhunt skildrar jakten på Abraham Lincolns mördare. Foto: HBO Max

Manhunt skildrar ett av världshistoriens mest välkända brott och den efterföljande, spektakulära, jakten på den amerikanske presidenten Abraham Lincolns mördare – John Wilkes Booth. Miniserien beskrivs av Apple TV+ som en konspirationsthriller och baseras på James L. Swansons bok på ämnet. Ett gott omen är att Manhunt är skapad av Monica Beletsky, som tidigare varit involverad i toppenserietrippeln Fargo, The Leftovers och Friday Night Lights. Huvudrollen spelas av The Crown– och Game of Thrones-bekante Tobias Menzies, och i övriga roller märks bland andra Anthony Boyle (The Plot Against America), Lovie Simone (Greenleaf) och Will Harrison (Daisy Jones & The Six). (Joakim Almén)


3 Body Problem

Premiär på Netflix 21 mars.

John Bradley, som spelade Samwell Tarly i ”Game of Thrones”, är även med i GoT-skaparna David Benioff och D. B. Weiss nya serie. Foto: Netflix

I stället för fantasy: science-fiction. Game of Thrones-skaparna David Benioff och D. B. Weiss har lämnat Westeros och tagit sig an ett nytt projekt med storslaget anslag. 3 Body Problem baseras på Liu Cixins Obama-hyllade bokserie Remembrance of Earth’s Past, framför allt den första boken i trilogin med samma namn som serien. Serien tar avstamp i den kinesiska kulturrevolutionen på 60-talet, men snart blir tidslinjen invecklad när jorden hotas av en utomjordisk civilisation. Om du letar efter likheter med Game of Thrones så stannar det nog just vid den tillsynes invecklade intrigen. På den gigantiska producentlistan finns namn som Brad Pitt och Rian Johnson. Det ska bli väldigt spännande att se slutresultatet av detta monsterprojekt. (Joakim Almén)


Fallout

Premiär 14 april på Amazon Prime Video.

Ella Purnell är briljant i SkyShowtimes omtalade hitserie ”Yellowjackets”. När tv-spelet Fallout blir tv-serie spelar hon en godhjärtad och positiv Vault Dweller. Foto: Amazon Prime Video

I en tid när tv-spel ofta är lika mycket historieberättande (lex Alan Wake 2) som självstyrande pang-pang kommer vi behöva vänja oss med att se överföringar av älskade spel till serier och filmer i allt raskare takt. 2023 fick vi se The Last of Us förvandlas från ett enastående spel till en lika enastående serie enastående serie och året dessförinnan Uncharted som en (inte lika enastående) film. Näst på tur är postapokalyptiska spelserien Fallout. Och det ser faktiskt riktigt lovande ut. Folk från vattendelarserien Westworld (som liknar Fallout i sitt uttryck) är inbladade och Kyle MacLachlan (Twin Peaks) och Ella Purnell (Yellowjackets) syns i ett par av de ledande rollerna. (Joakim Almén)


Ronja Rövardotter

Premiär på Netflix under 2024.

Det har varit ovisst vad som ska hända med serien om Ronja Rövardotter, men nu står det klart att den kommer att visas på Netflix under 2024. Foto: Audrius Solominas / Viaplay

This just in: Svårt ekonomiskt blödande Viaplay har sålt rättigheterna till tv-serien om Ronja Rövardotter till Netflix, som kommer att få premiär hos streamingjätten under 2024. Enligt Netflix kommer handlingen kretsa kring ”en ung flicka, som föds in i ett gäng rövare i en medeltida skandinavisk borg, och hennes äventyr.” I den, med svenska produktionsmått mätt, svindyra serien syns bland andra Sverrir Gudnason, Johan Ulveson, Kerstin Linden, Jack Bergenholtz Henriksson, Christopher Wagelin och Krista Kosonen. (Joakim Almén)


The Bear, säsong 3

Premiär på Disney+ under 2024.

Carmy i tv-serien The Bear.
Fortsätter ”The Bear” vara en av världens bästa tv-serier i en tredje säsong? Foto: Disney+

Den intensiva succéserien om ”Carmy” som tar över en restaurang där en salig blandning personligheter samlats har skänkt oss både hjärtvärmande scener och två stänk ångest och hjärtesorg i två nära på femplussäsonger. Vad nästa säsong kommer att handla om och när den släpps är det fortfarande tyst kring. I väntan på nästa säsong läser du med fördel Cafés gräv kring hur verklighetstrogen The Bear egentligen är. (Jesper Johansson)


The Penguin

Premiär på HBO Max under 2024.

Colin Farrell sätter på sig ansiktsproteserna igen i ”The Batman”-spinoffen ”The Penguin”. Foto: HBO Max

Det är dags för Colin Farrell att bli oigenkännlig igen när repriserar sin roll från 2022 års film The Batman, där han spelade Oswald Cobblepots – mer känd som sitt skurkalias Pingvinen. I spinoff-serien utforskas Pingvinens resa uppåt i hierarkin i Gothams undre värld, för att slutligen bli ärkegangstern vi känner igen från Batmans universum. Det finns inte speciellt mycket information att gå på än om serien, men Café håller tummarna att det mörka anslaget från Pattinsons Batman-rulle letar sig in även här. Och med teaser-trailern som enda ledtråd pekar det mesta mot att det blir så. En Golden Globes-nominering för Farrell känns redan given. (Joakim Almén)


House of the Dragon, säsong 2

Premiär på HBO Max under 2024.

Rykten gör gällande att familjen Stark kommer få en betydligt större och viktigare roll när ”House of the Dragon” är tillbaka med en ny säsong. Foto: HBO Max

Efter nedläggningar och strul släpptes till slut den första Game of Thrones-spinoffen hösten 2022. Och House of the Dragon var inte så dum. Faktum är att folk verkar älska skiten och de hisnande tittarsiffrorna låg i paritet med originalserien. I säsong 2 kommer nya karaktärer att introduceras, bland annat Jon Snows förfader Cregan Stark (spelad av Tom Taylor) – något som antyder att familjen Stark kommer få en större betydelse i den nya säsongen. I övrigt kan vi som vanligt räkna med politiska maktspel, familjeintriger, drakar, ond bråd död toppat med lite incest. (Joakim Almén)


Helikopterrånet

Premiär på Netflix under 2024.

Mahmut Suvakci (Top Dog) och Ardalan Esmaili (Snabba Cash) spelar huvudrollerna när helikopterrånet blir Netflix-serie. Foto: Netflix

Morbius– och Snabba Cash-regissören Daniel Espinosa ska tillsammans med Ronnie Sandahl (Tigrar) förvandla det spektakulära rånet som skedde mot en värdedepå i Västberga i Stockholm 23 september 2009 till en Netflix-serie. Ur snaskig krimsynpunkt har helikopterrånet det mesta, det var egentligen bara en tidsfråga innan det blev en spelfilm eller tv-serie av den dramatiska natten och morgonen då rånet utspelade sig. I ledande roller syns Mahmut Suvakci (Top Dog) och Ardalan Esmaili (Snabba Cash) och Jonas Bonniers bok med samma namn agerar förlaga. (Joakim Almén)


The Sympathizer

Premiär på HBO Max under 2024.

”The Sympathizer” ser ut att innehålla alla ingredienser för att bli en minnesvärd serie. Foto: HBO Max

Sympathizer handlar om en Nordvietnamesisk FNL-spion som tvingas fly till USA under slutet av Vietnam-kriget. Där fortsätter han att spionera åt FNL när han infiltrerar den Sydvietnamesiska diasporan i 1970-talets Los Angeles. Samtidigt som han brottas med sina gamla lojaliteter kontra friheten i sitt nya liv. Serien beskrivs som 50 procent thriller, 50 procent satir och baseras på Viet Thanh Nguyen Pulitzerpriset-vinnande bok med samma namn. Regisserar gör Oldboy-regissören Park Chan-wook och Sandra Oh, favoriten från Killing Eve, spelar en av de bärande rollerna. Så långt allt väldigt väl, men vi har sparat det mest säljande krutet till sist: Robert Downey Jr. spelar multipla roller. Kolla in trailern så fattar du. (Joakim Almén)


Daredevil: Born Again

Premiär på Disney+ under 2024.

Förutsättningar för en lyckad comeback finns när Charlie Cox återvänder som Daredevil och Vincent D’Onofrio som Kingpin. Foto: Disney+

Efter tre mycket lyckade säsonger på Netflix såg det länge ut som att Daredevil var ett avslutat kapitel. Nu återvänder dock den blinde brottsbekämparen till Disney+ i form av en säsong baserad på Frank Millers album Born Again och förväntningarna är höga. Till skillnad från Marvels långfilmer kändes Daredevil tydligt riktad mot en vuxen publik med mognare teman, våldsammare actionscener och en betydligt mer realistisk ton. Lyckligtvis återvänder Charlie Cox som Daredevil och Vincent D’Onofrio som Kingpin, så förutsättningarna för en stark comeback känns just nu goda. (Jonas Strandberg)

Star Wars: The Acolyte

Premiär på Disney+ under 2024.

”The Acolyte” utspelar sig drygt 100 år innan händelserna i ”The Phantom Menace”. Lite skönt, kanske. Foto: Disney+

Den alltjämt pågående debatten om Star Wars-utmattning lämnar vi därhän för ett tag. Star Wars: The Acolyte har nämligen ingenting med Skywalkers tidevarv att göra. The Acolyte utspelar sig nämligen i High Republic-eran, drygt 100 år innan filmen om den lille Anakin (Episode I: The Phanto Menace). Det betyder rimligen att gänget bakom The Acolyte har ett hyfsat blankt papper och det kan bara vara en bra sak. Serien handlar om en före detta padawan som återförenas med sin jedimästare för att utreda en rad brott, men konfronteras av – skräll! – mörka krafter. Huvudrollen spelas av en amerikansk skådespelare med det svenskklingande namnet Amandla Stenberg och hennes jedimästare av Squid Game-bekante Lee Jung-jae. (Joakim Almén)


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.