Hoppa till innehåll

Tom Sjöstedt om sina misslyckanden: ”Fortfarande illa berörd”

Kocken Tom Sjöstedts i sitt kök på restaurangen Lilla Ego.
Joakim Almén

Som jurymedlem i ”Sveriges Mästerkock” och tittarfavorit tillsammans med Jerka Johansson i ”Alla mot alla” är Tom Sjöstedt en av Sveriges mest omtyckta tv-profiler. Och alla som har ätit på hans restaurang Lilla Ego vet att han också lagar mat till perfektion. Men vägen hit har inte varit spikrak.

Omslaget till Cafés årliga matspecial pryds av kocken, krögaren och tv-profilen Tom Sjöstedt. I ett långt reportage redogör skribenten Christian Daun för Sjöstedts mycket krokiga väg till kocktronen.

”Det har varit en jävla brokig väg alltså. Kocken som gjorde allt för att inte bli kock”, säger Tom Sjöstedt i intervjun.

Och det är lätt att förstå att Sjöstedt inte tycker att vägen till prisbelönt krögare och omhuldad tv-profil varit lika spikrak som fotbollsspelaren Jude Bellinghams karriärskurva.

Efter att ha jobbat som kökschef på Glasset, en finkrog i alpina vallfärdsmålet Trysil, tog Tom Sjöstedt ett sabbatsår när 25-årsdagen närmade sig. Han drog till Zaragoza, pluggade spanska och funderade på vad han ville ägna sig åt i livet. Efter sabbatsåret flyttade han tillbaka till Trysil och träffade sin blivande fru i utevimlet. De båda flyttade snart till Gävle, som av en händelse också råkade vara en plantskola för svensk kockelit. Det var här matlagningsambitionerna tog fart på riktigt och han uppmuntrades av sin chef på Högbo Brukshotell att anmäla sig till tävlingen Årets kock – en språngbräda för kockar med ambitioner.

Hur det gick? Helt okej, till en början.

Som hemmahörande i Gävle kunde han tävla för Norrland, där konkurrensen var betydligt mer blygsam än i Stockholm. Sjöstedt knep bronsplatsen efter att ha beseg­rat många av de kollegor som var bofasta i kocklandslaget.

Tom Sjöstedt.
Kavaj, J Lindeberg. Skjorta, Appletrees. Byxor, Cos Atelier

Sen då?

Efter de tidiga framgångarna floppade han rejält, särskilt i tävlingen Årets köttkock, där han ställde upp med en fläskkotlett lindad i omelettsmet. Både köttbiten och omelettsmeten skickades in råa i ugnen – förhoppningen var allt skulle bli klart samtidigt, att det perfekt tillagde fläsket skulle omges av en aptitlig gyllenbrun hinna. Resultatet påminde snarare om en äggröra. 

”Jag har aldrig skämts så mycket som när jag skickade ut det där pannkaksfläsket”, säger han. 

”Fy fan, jag blir fortfarande illa berörd av hur dåligt tänkt det var. Jag har fortfarande inte släppt det.”

Men sen gick det bättre, väl?

Icke. I Årets viltkock serverade Tom en örtfriterad palsternacka med renkalv och morotstapenade. En rätt som fungerade bättre i teorin än i praktiken. 

Revanschen lät också vänta på sig. Vid nästföljande Årets kock, var inte rätten Tom bjöd på tillräckligt genomlagad. Potatisskivorna som landade i jurymedlemmarnas gommar var alldeles råa i mitten. 

”Tre tävlingar i rad gick det åt helvete! Jag var bra på att skapa rätter, trodde jag att något skulle bli gott tillsammans så blev det gott, men jag kunde inte hantverket”, säger Tom Sjöstedt.

Men nu vänder det väl?

Det gjorde det för Tom Sjöstedt. På Stockholmskrogen Pontus by the Sea blev han sous chef och vann Årets kock 2008 och blev en startspelare i det svenska kocklandslag som vann guld i mat-OS 2012 i tyska Erfurt. Det var också på Pontus by the Sea som han han träffade Daniel Räms – samme Räms som han tillsammans med kom att öppna hyllade kvarterskrogen Lilla Ego i Vasastan i Stockholm för 10 år sedan.

2021 tog Tom Sjöstedt över jurystolen från Leif Mannerström i TV4:s omåttligt populära Sveriges Mästerkock. Och med draghjälp från insatserna (och stundtals de garviga icke-insatserna) i Filip & Fredriks frågesportsprogram Alla mot alla är Tom Sjöstedt i dag en av våra mest omtyckta tv-profiler.

Det gick ju bra det där, till sist.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.