Tränar du crossfit? Då kan du behöva en extra vilodag

Crossfit är svettigt, högintensivt, tungt – och riktigt effektivt. Dock kan det bli för mycket av det goda och nyligen upptäckte forskare att crossfitutövare kan behöva en extra vilodag för att hålla sig friska.

Mikaela Råberg | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2016-09-14 11:25  |  Lästid: < 1 minut

Crossfit fortsätter öka i popularitet och allt fler upptäcker fördelarna med att träna tungt och varierande.

Är du också en av dem som snöat in på träningsformen bör du dock se till att vila upp dig mellan varven. Forskning har nämligen kommit fram till att det är särskilt viktigt med vilodagar för crossfitutövare – speciellt om du är nybörjare.

crossfit-vilodag

Mannen bakom studien – professor Ramires Tibana – tränar själv crossfit och ville ta reda på mer om hur den höga intensiteten med många antal repetitoner påverkar kroppen. I tidskriften Frontiers in Psysiology redovisar han sina resultat.

Som väntat bidrar crossfit till ökad muskelstyrka, kondition och bättre hållning. Och att träna hårt flera dagar i rad gav inga negativa effekter på musklerna. Däremot visade det sig att testpersonerna efter två dagars hård träning fått minskade nivåer av cytokin – ett antiinflammatorisk protein som bekämpar sjukdomar och inflammationer.

Av sin studie drog Ramires slutsatsen är det är bra att vila från träningen var tredje dag för att hålla immunförsvaret på topp. Redan vältränade personer har dock inte lika stort behov av detta, då deras kroppar kan hantera större träningsvolym utan att påverkas av negativa effekter.

Mer crossfit från Café!

5 tips för att minimera skaderisken när du tränar crossfit

Video: 3 övningar du bara klarar om du är grymt stark – fixar du det här?

Träna crossfit utomhus – 4 pass som inte kräver någon utrustning

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar