Svensktätt i Westworld säsong 2

Till andra säsongen får serien flera blågula inslag genom regissören Tarik Saleh, samt Fares Fares och Gustaf Skarsgård i rollistan

Säsong två av Westworld är här – med nya världar i den fördärvade 
nöjesparken och en drös svenskar framför och bakom kameran utlovas. 
Café besökte inspelningen av sci fi-serien utanför Los Angeles 
för att prata med regissören Tarik Saleh.

Erik Augustin Palm | Foto: Press/IBL  |  Publicerad 2018-04-23 14:04  |  Lästid: 3 minuter

Drygt en timme från Hollywood ligger Vilda Västern. Här slår en obarmhärtig kalifornisk sol ner på solblekta tvåvåningsträhus längs en dammig huvudgata. Saloonen, hotellet, postkontoret och apoteket, sida vid sida. Allt som en cowboy kan tänkas behöva uppsöka efter att ha ridit i timmar. Eller som i detta fall, en svensk journalist efter att ha varit intryckt i en minibuss.

I själva verket befinner vi oss vid den klassiska studion Melody Ranch, sedan 1915 flitigt förekommande på vita duken, och på svarta skärmen. Innan en förödande brand 1962 hade legendariska cowboyskådisar som Gary Cooper och John Wayne viftat med pickadollerna här mången gång. Och på senare år har den restaurerade byn gjort comeback. Filmer som Django unchained och Magnificent seven spelades in här, och nu allra senast – HBO:s sci fi-serie Westworld, där den annalkande andra säsongen har tre svenskar i eftertexterna; skådespelarna Fares Fares och Gustaf Skarsgård, och regissören Tarik Saleh – vars film The Nile Hilton incident blev flerfaldigt Guldbaggebelönad i vintras (bland annat Bästa film, och Bästa manliga huvudroll, till just Fares Fares).

HBO frågade om jag ville 
regissera en existerande serie, 
och jag sa genast Westworld

Tarik Saleh är med och regisserar andra säsongen av HBO-serien Westworld.

Tarik Saleh väckte mycket uppmärksamhet med 
sin Sundance-
prisade The Nile Hilton incident, nu är han en av regissörerna som ska manövrera HBO:s flaggskepp Westworld.

HBO har använt Melody Ranch förr – som titelstaden i westerndramat Deadwood – vilket en av Westworld-producenterna förläget bekänner när vi promenerar igenom exteriörerna som har sminkats om till Sweetwater, staden som Westworlds besökare anländer till för sina första upplevelser med parkens värdar.

Originalfilmen Westworld från 1973 – som tv-seriens skapare Jonathan Nolan (bror till Dunkirk-regissören Christopher Nolan) och Lisa Joy har utgått ifrån – skildrar en futuristisk nöjespark för människans lägre behov, med fler världar än Vilda Västern – även medeltidens Europa och Romarriket. Än så länge har dock tv-seriens nöjespark mest hållit sig till svajande saloondörrar, ökenlandskap och pang pang, men en samurajrobot i slutet av säsong ett har skapat rykten. Kommer det feodala Japan att dyka upp i säsong två som en till plats för skrupelfria amerikaner att svina – bälja i sig sake, ligga med geishor och svärdfajtas? Men inte heller Tarik Saleh kan bekräfta något sådant, när jag över telefon frågar regissören om upplevelsen av att svarva fram ett Westworld-avsnitt.

– Jag visste att det var en gigantisk inspelningsapparat, men blev ändå överväldigad. Det var förvånande hur mycket frihet jag hade som regissör att forma mitt avsnitt. Och författaren till ens avsnitt är ens producent. I mitt fall den briljanta Carly Wray, som skrivit några av de bästa Mad Men-avsnitten. Vi fann varandra. Tyvärr kan jag inte avslöja innehållet, men alla kommer att förstå när de ser resultatet hur fantastiskt var för mig att läsa vad jag skulle få regissera.

Westerngenren har Tarik Saleh älskat länge.

– Det är en av mina riktiga guilty pleasures. Jag har ingen intressant analys om varför, om jag är uppriktig tror jag att det handlar om att jag lekte indianer och cowboys som barn.

Tarik Saleh har haft ett omtumlande positivt år. 2017 började med att hans Kairo-noir The Nile Hilton incident vann Juryns stora pris för utländsk film på Sundance, och 2018 inleddes med flera Guldbaggar för filmen. Och däremellan har Saleh alltså regisserat ett avsnitt av 
en av HBO:s mest påkostade tv-serier. 
Ett uppdrag som möjliggjordes med 
snabba puckar. Måndagen efter Sundance-
vinsten blev Saleh kontaktad av HBO:s dramachef.
– Han frågade om jag ville regissera en existerande serie, och jag sa genast Westworld. Jag älskade filmen som tonåring och jag har alltid varit fascinerad av Nolans lek med tid och rum. Samma vecka träffade jag honom och Lisa Joy och det var tydligt att vi gillade samma filmer.

Att därtill ha få fått bidra till Westworld med två svenska vänner och kollegor, Fares Fares och Gustaf Skarsgård, har gjort det hela ännu mer fantastiskt, säger Tarik Saleh.

– Vi hade en oförglömlig resa till Utah tillsammans, där en del av serien spelas in.

Solen är på väg ner i den snustorra horisonten bakom Melody Ranch, men innan jag lämnar ökendammet träffar jag tv-seriens ena skapare, Lisa Joy (som kallar Tarik Saleh för en ”fantastisk konstnär, flytande i kulturell flexibilitet”, och hans avsnitt ”träffande och nyansrikt, som han själv”). Lisas man och partner Jonathan Nolan är inte på plats i dag, så hon för bådas talan. Paret har sedan tv-seriens start fått en ansenlig skara fans som på Reddit lägger ut teorier om Westworlds riktning, och egentliga innebörd.

– Reddit är ett kollektivt medvetande i vår egen värld, och därför en perfekt plats att diskutera en tv-serie som handlar om hur teknologi påverkar det mänskliga tänkandet. Och till skillnad från tv-serier där saker sker helt frikopplat från varandra, är det här mer ett mysterium, där karaktärerna är detektiver i sina egna liv. Så vi lägger ut ett pärlband av sammanhängande ledtrådar, som alla leder till något i slutet. Och så många fans har komplexa teorier. Vissa är rätt, vissa är fel, men alla är väldigt smickrande för oss.

Säsong två av Westworld har premiär 
på HBO Nordic den 23 april.


Mer om riktigt bra tv-serier från Café!

Här är koderna som låser upp alla filmer och serier på Netflix

SVT:s succéserie ”Innan vi dör” får en andra säsong

Han spelar Carl Hamilton i C Mores nya tv-serie


 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-24 09:42