Hoppa till innehåll

7 myter om tunnhårighet krossade, av en snubbe som vet

Sofia Börjesson

Nej, du har inte mer testosteron än dina vänner bara för att du är tunnhårig, och du tappar inte mer hår på våren som en hund. Docenten Lars Norlén förklarar hur det egentligen ligger till.

Ärver män sin skallighet från mammorna och tappar man håret snabbare om man är en flitig keps-användare? Lars Norlén är docent och överläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och även ansvarig läkare på klinikens hårmottagning. Vi bad honom sålla myterna från sanningarna när det kommer till tidigt håravfall. 

Påstående 1: Dina hårprodukter kan orsaka håravfall

– Generellt är det mycket ovanligt. Enstaka patienter som kommer in till hårmottagningen har använt en hårfärgning som triggade håravfall. Men generellt: nej, det är ingenting man behöver oroa sig för.

Påstående 2: Män ärver sin skallighet från mamman

– Nej, det finns inga belägg för det. Det är så olika, bröder kan ju få helt olika hårkvalitet till exempel. Det går inte att säga att det är så.

Påstående 3: Skalliga män har mer testosteron

– Det stämmer inte, det är inte så enkelt. Vi känner inte till mekanismerna bakom håravfall i detalj än, men att skalliga män skulle ha mer testosteron är en helt ofullständig bild av det hela.

Påstående 4: Man tappar håret snabbare om man använder keps

– Det påverkar inte annat än att allt som skapar friktion mot hårsäckarna sliter på håret, men det skulle inte påverka lika mycket som en stram knut på huvudet.

Påstående 5: Massage av hårbotten leder till ökad hårtillväxt

– Det finns inga belägg för det, men med brasklappen att det inte heller görs jättemånga studier på sådant här. Ökat blodflöde lokalt kanske kan påverka på något sätt – men det går inte att säga att det är så.

Påstående 6: Man tappar håret snabbare om man inte använder balsam

– Balsam bidrar bland annat till att minska friktionen när man borstar håret, och borstning sliter. Balsam är inte alls dumt att använda för att förhindra onödigt slitage på håret. Men det leder inte till håravfall per se.

Påstående 7: Man tappar mer hår på våren

– Vissa individer har hårcykler. Men det är inte som hos djur att man fäller på våren eller så. Det är snarare så att vissa kan få något ökad hårväxt på sommaren.

Påståendet som faktiskt stämmer

”Man bun” (stram hårknut) kan göra dig tunnhårig

– Ja. Det kallas traktionsalopeci och är vanligt i Afrika, framför allt bland kvinnor. Man har kunnat se att det till och med är vanligt att hårt knutna frisyrer leder till permanent håravfall. Dras det permanent i hårsäckarna riskerar de att dö, så jag höjer ett varningens finger för frisyren.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.