Barberaren: Så bär du upp ett rakat huvud bäst

"Jag tror aldrig att jag har tittat på en människa som är rakad och tänkt 'det där klär honom inte'”, säger Johan Rönnow som är barberare på Roy & Son i Malmö.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2016-10-21 13:47  |  Lästid: 2 minuter

Hår kan vara en känslig fråga för människor i allmänhet och för tunnhåriga män i synnerhet. Kommer man per automatik till en punkt då det enda alternativet är att raka huvudet? Nja, det tycker inte Johan Rönnow, men han har aldrig heller avrått någon av sina kunder från att raka sig.

– Har man kommit på den tanken så har man accepterat sin tunnhårighet så pass mycket att man känner sig bekväm. Och känner du dig bekväm så ser du bra ut. Det är grunden till allt, säger han.

Men passar alla i rakat?

– Jag tror aldrig att jag har tittat på en människa och tänkt ”det där klär honom inte”. Så jag tror faktiskt att nästan alla kan bära upp ett rakat huvud.

Hur ska man tänka med skägget när man är rakad?

– Kontrasten med mycket skägg och lite hår är bra. Skägg är ju dessutom en fantastisk grej om man är skallig, för då har man något att uttrycka sig med istället för håret. Ser man bara till att klippa skägget snyggt så kan det bli en väldigt fin balans.

Barberaren tipsar! Så gör du vägen till rakat lite rakare

1. Ta hand om hårbotten: Se till så att den inte torkar ut för det syns direkt när man är rakad. Det finns hårbottenkurer och balsam som fungerar bra – men likaväl som du gör rent kroppen måste du göra rent skallen, använd hellre ett schampoo för att göra rent än en bodywash. Bodywashen är lite hårdare och starkare och är inte anpassad för hårbotten.

2. Raka kontinuerligt: Var tredje dag bör du raka om du vill hålla huvudet helt kalt. Men om man ska ha kvar lite stubb så räcker det med en gång i veckan eller till och med varannan, det beror på var man vill ligga.

3. Formanpassa: Gå till en barberare och få till de där små detaljerna som ändå gör så stor skillnad och som får det att se proffsigt ut. En formanpassning kan handla om någon enstaka millimeterskillnad här och där men kan göra en enorm skillnad för resultatet.

4. Inse dina begränsningar: Tyvärr är det många som rakar sig själva som missar fläckar. Plus: på egen hand får du förmodligen en och samma längd över hela huvudet, vilket inte alltid är det bästa och något som dessutom inte blir särskilt snyggt när du inte har rakat dig på länge. Ta hjälp!

Mer om hår från Café

Så fixar du skägget snyggast – barberaren om missen de flesta gör

7 myter om tunnhårighet krossade, av en snubbe som vet

Så stoppar du tunnhårighet – experten tipsar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 22:17