Annons
Annons

Tycker du den här bilden är äcklig? Här är anledningen

Bilder av lotusblomman kan få det att krypa i skinnet. Men varför? En grupp forskare tror sig ha funnit svaret.

Joel Linde

Via Peripitus/Wikimedia commons

För vissa räcker det med en bild av en blomman, en vaxkaka eller en samling små bubblor för att kräkreflexen ska triggas. Andra äcklas först efter manipulerade bilder som denna (klicka på egen risk).

Annons

En deltagare i studien beskriver känslan:

”Jag kan inte riktigt titta på små, oregelbundet placerade hål, de får mig att liksom, kräkas lite i munnen, gråta lite, och skaka okontrollerat.”

En ny forskning visar att upp till 16 procent av befolkningen lider av trypofobi, rädslan för klusterliknande hålformationer, och de tror sig även ha svaret på varför, skriver brittiska Independent.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Det kan vara en gammal evolutionär del av hjärnan som säger åt oss att vi tittar på ett giftigt djur, säger en av forskarna, Dr Geoff Cole.

Alltså är rädslan för hål en evolutionär fördel. Faktum är att många av världens giftigaste djur har just ett klusterformat mönster.

Och klusterformen verkar vara värre än vanligt, även för de som säger att de inte direkt äcklas av dem. Forskarna säger nämligen att även människor som inte lider av trypofobi rankar sådana bilder som mindre behagliga att titta på än andra bilder.

Kort sagt, tycker du att lotusblomman är äcklig kan du känna dig säker på att din kropp är på hugget när du behöver fly undan farliga djur.

Annons

Dela (108)
Tweeta

Annons


Laddar