Annons

Usain Bolt om metoderna som gjort honom snabbast i världen

En av idrottens allra största lämnar ingenting åt slumpen i jakten på att ta en plats i historien. – Jag tränar 11 månader om året, sex dagar i veckan, två gånger om dagen.

Jonny Wedin
Foto Puma

24_BOLT_MINIHURD_150308_JWJ_RT_AW15_0026.eps

När han inte snor Sportbladetfotografen Jimmy Wixströms kamera och selfiespexar – en förveckling tidningen alltid är oerhört, nästan smaklöst, förtjust i – springer jamaicanen Usain Bolt ganska snabbt. 100 meter på 9,58 sekunder och 200 meter på 19,19 sekunder, till exempel. För Café avslöjar den dubbla världsrekordhållaren sina vassaste träningstips.

Annons

Hur mycket tränar du egentligen per år?

– Jag tränar 11 månader om året, sex dagar i veckan. Normalt sett en gång på morgonen och sen en gång på eftermiddagen. Det är mycket jobb.

Exakt tränar du för att bli snabbare?

– Det finns många saker som kan hjälpa en att springa snabbare – kondition, styrka, hastighet, energi, teknik med mera. Det är inte bara en faktor. Man måste variera träningen för att täcka alla dessa aspekter.

15AW_EVENT_RT_Training_xBolt-PUll-Up_Ignite-XT.eps

Har du någon särskild mat eller dryck som hjälper dig när du tränar? Gillar du fortfarande chicken nuggets?

– Jag har en bra diet nu, jag har en kock som hjälper mig att äta bra. Mycket kyckling, ris, grönsaker. God jamaikansk mat. Det är också viktigt att dricka mycket.

Finns det någon annan atlet som inspirerar dig till att bli bättre?

– Min mentor Glen Mills inspirerar mig. Han brukar säga: “Alla på banan och alla på mästerskapen är redan begåvade idrottare. Det är jobbet du lägger bakom som gör dig till en vinnare, eller bättre än de andra begåvade personerna.”

Förutom dina fysiska förmågor, vad ger träningen dig?

– Träning ger mig självförtroende och det hjälper min sinnesstämning. Jag vet att det blir mycket svårt att slå mig om jag är i bra form och det förtroendet är väldigt viktigt för att kunna prestera bra.

Vad har du för råd till någon som kämpar för att hitta motivationen till att nå sina mål?

– Du måste hitta något som du vet kommer motivera dig. Du kanske till exempel inte gillar att träna men du älskar att tävla och vinna, och om du vill det så måste du vara bestämd och träna hårt.

Vad är ditt största ta mål någonsin?

– Tja, mitt största och enda mål är att bli den bästa. Det är vad jag jobbar mot. Jag vill bli ihågkommen som en duktig idrottsman, att ha en plats i historien.

 

Mer om träning från Café:

16 prylar som fixar din träning 2016 >

Jonas Cramby: 6 träningstyper som du garanterat känner igen >

 

 

Annons

Dela (22)
Tweeta

Annons


Laddar